Suomen viisumihakemuksiin tulossa muutoksia Venäjällä – turistien osoitettava varallisuutensa

Viisumikäytännöt

Suomeen tulevien viisumihakemusten liitteisiin Venäjällä on tulossa muutoksia ensi kuusta lähtien.

Suomen suurlähetystö Moskovassa, Suomen Pietarin-pääkonsulaatti sekä Petroskoin ja Murmanskin toimipisteet alkavat noudattaa EU-maiden yhteistä käytäntöä viisumihakemusten liitteeksi vaadituista asiakirjoista syyskuun alussa, kertoo ulkoministeriö. Suomen liitevaatimukset ovat sitten samat kuin muiden Schengen-maiden. Suomi on tarvittaessa pyytänyt viisumihakemuksiin Venäjällä tarkentavia liitteitä jo aiemmin.

Venäläisten turistien ja omatoimimatkailijoiden täytyy jatkossa liittää viisumihakemukseen matkasuunnitelmansa ja osoittaa varallisuutensa.

Turistien ja omatoimimatkailijoiden hakemuksen liitteenä täytyy siis olla joko todistus majoituksesta matkan aikana ja matkaliput tai niiden puuttuessa viisuminhakijan kirjallinen kuvaus matkareitistä.

Varallisuus pitää osoittaa palkkatiedot sisältävällä työtodistuksella, edelliset kolme kuukautta kattavalla tiliotteella tai todistuksella kiinteistönomistuksesta Venäjällä.

Schengen-alueella kiinteistöjä omistavien on ulkoministeriön mukaan jatkossa annettava turistien tavoin todistus varallisuudesta. Kiinteistönomistajien lähisukulaisten hakemuksiin tarvitaan todistus sukulaisuussuhteesta. Lisäksi Schengen-alueella asuvien perheenjäsenten luokse kohdistuvia vierailuja varten viisumihakemuksiin tarvitaan todistus hakijan varallisuudesta.

Uudet vaatimukset julkaistaan Suomen Venäjällä sijaitsevien viisumikeskusten verkkosivuilla englanniksi ja venäjäksi tämän kuun aikana. Muutokset koskevat syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen Suomen edustustoissa tai eri puolilla Venäjää sijaitsevissa Suomen viisumikeskuksissa jätettyjä hakemuksia.