Suomen ja Ruotsin pääministerit hakevat turvallisuusratkaisua EU:n artiklasta

Turvallisuuspolitiikka

Pääministeri Sanna Marin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ovat kirjelmöineet Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michelille Euroopan unionin turvallisuuspoliittisesta merkityksestä, valtioneuvoston tiedotteessa kerrotaan.

Kirjeessä painotetaan, että EU:n solidaarisuus ja sitoutuminen keskinäisen avunannon lausekkeeseen (artikla 42.7) korostuu entisestään muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.

EU:n neuvoston puheenjohtajamaa Ranska järjestää tämän viikon torstaina ja perjantaina EU:n huippukokouksen, jossa valmistellaan tiedotteen mukaan vahvaa ja kunnianhimoista julkilausumaa.

– Siinä korostetaan muun muassa vahvempia investointeja Euroopan puolustukseen ja suorituskykyihin. Suomi ja Ruotsi korostavat kirjeessään, että EU-johtajien tulee nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa olla hyvin yhtenäisiä ja selkeitä sen suhteen, että EU on jäsenilleen myös turvallisuusyhteisö. Tähän kuuluu oleellisesti keskinäisen avunannon velvoite, tiedotteessa lukee.

– EU:n perussopimuksen artikla 42.7 velvoittaa EU:n jäsenmaita auttamaan kaikin käytettävissään olevin keinoin toista jäsenmaata, joka on joutunut alueeseensa kohdistuvan aseellisen hyökkäyksen kohteeksi.