Suomen EU-puheenjohtajakauden alku enteilee tiukkaa syksyä

Euroopan unioni

Helteiden käristämä EU-kortteli hiljenee Brysselissä lähiviikoiksi, kun Keski-Euroopassa vetäydytään lomille.

Suomen puheenjohtajakaudesta on nyt takana kuukauden päivät. Ennen asettumista laiturin nokkaan on hyvä kerrata, mitä vahtivuoron alkumetreillä tapahtui ja mitä on odotettavissa.

Välimerellä sattui kuluneella viikolla tähän mennessä vuoden pahin hukkumisonnettomuus, kun yli sadan siirtolaisen kerrottiin kadonneen heitä kuljettaneen veneen upottua.

Vaarallisella keskisen Välimeren reitillä on kuollut tänä vuonna satoja ihmisiä.

Helsingissä järjestettiin viime viikon keskiviikkona sisäministerien illalliskokous, jossa tarkoituksena oli saada mahdollisimman monta maata lupautumaan väliaikaiseen järjestelyyn mereltä pelastettujen turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseksi.

Helsingin-kokous ei ollut käänteentekevä, vaan neuvottelut jatkuvat.

Ratkaisu olisi merkittävä, jos se avaisi mahdollisuuden myös sille, että EU:n pelastusalukset pääsisivät palaamaan Välimerelle. Varsinkin Italia on ajanut tiukkaa linjaa, koska se ei halua, että sen satamiin tuodaan siirtolaisia.

Sisäministeriön ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri kertoo, että virkamiehet jatkavat keskusteluita elokuussa ja ministerit tapaavat ehkä syyskuussa Maltalla.

Ranskasta kerrottiin tällä viikolla, että väliaikaista järjestelyä tukisi jo 14 maata.

Aloite on ollut Saksan ja Ranskan käsissä. Suomen rooliksi on jäänyt ohjata keskusteluita.

– Saksa ja Ranska ottivat yhteyttä heinäkuussa ja sanoivat, että ne haluavat edistää asiaa vakavasti, koska laivoja tulee koko ajan erityisesti kesäkaudella. Sen takia järjestettiin erillinen illallinen sisäministerien kokousta edeltävänä iltana, Yli-Vakkuri kertaa.

Boris Johnsonin valinta Britannian pääministeriksi vahvistaa pelkoa siitä, että brexit kaappaa ilmatilan Suomen puheenjohtajakaudella.

Uuden pääministerin johdolla Britannia vaatii EU:ta avaamaan neuvottelut erosopimuksesta uudelleen. Jos tähän ei suostuta, lähtee maa ilman sopimusta lokakuun lopussa, Johnson uhkasi torstaina puhuessaan parlamentin alahuoneelle.

Komissiosta on viestitty Britannialle, että talossa ollaan käytettävissä, jos maa sitä lähiviikkoina toivoo.

Epäselvä brexit-tilanne voi vaikeuttaa neuvotteluita tulevien vuosien 2021–2027 budjettikehyksistä.

EU-johtajat antoivat kesäkuussa Suomelle tehtäväksi edistää neuvotteluita tähtäimenään ratkaisu ennen vuoden loppua.

Britannian lähdön arvioidaan jättävän budjettiin reilun 10 miljardin euron vuosittaisen aukon.

Puolan ja Unkarin lokakampanja Suomea vastaan ei lupaa helppoja neuvotteluita. Isoina aluerahojen vastaanottajina ne ovat vaarassa menettää tärkeän siivun tuloistaan, minkä lisäksi hermoja kiristää suunnitelma sitoa rahansaanti oikeusvaltioperiaatteeseen.