Stubb valmis Canossan matkalle eduskuntaan
Perättömiä pörssiosakkeiden hallintarekistereistä puhunut valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) on valmis selvittämään asian juurta jaksain eduskunnan edessä.
Stubb kutsui median tiistaina tiedotustilaisuuteen, jossa hän ilmoitti että avoimuudeltaan kyseenalaistettujen hallintarekisterien avaamisesta suomalaissijoittajille luovutaan tältä vaalikaudelta.
Kiistaesityksen hautaamisesta sovittiin hänen mukaansa yksimielisesti hallituspuolueiden puheenjohtajien triossa. Edellytykset viedä asiaa eteenpäin olivat menneet.
– Arvioimme, että tällä aikataululla ei ole mahdollista tehdä esitykseen sellaisia muutoksia, joilla kyettäisiin vastaamaan eri viranomaistahojen esittämiin huoliin, hän selvitti.
Mainitut huolet ovat samoja, jotka Stubb viime viikolla väänsi eduskunnassa viranomaisten 90-prosenttiseksi tueksi hallintarekistereille. Nyt hän jatkoi viikonloppuna aloittamaansa katumus- ja anteeksipyyntöprosessia.
– Olen valmis antamaan kaiken informaation eduskunnalle. Me teemme elämän varrella kaikki virheitä. Se, että olen käyttänyt virheellistä prosenttilukua eduskunnassa on valitettavaa ja pahoittelen sitä.
Samalla hän kiisti ehdottomasti valehdelleensa eduskunnalle tarkoituksellisesti.
– Valehteleminen tarkoittaa tahallista informaation kertomista väärällä tavalla. Ja haluan korostaa vielä kerran, että en ole missään nimessä koskaan halunnut valehdella tai valehdellut eduskunnassa.
Oppositio ei kuitenkaan jätä asiaa vielä tähän. Vaikka pääministeri Juha Sipilä (kesk.) torjui opposition vaatimuksen pääministerin ilmoituksesta, Stubb joutunee eduskuntaan niin sanotulle Canossan matkalle.
Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan keisari Henrik IV joutui vuonna 1077 seisomaan karvapaidassa Canossan linnoituksen portilla kolme päivää suututettuaan paavi Gregorius VII:n.
Stubb selvinnee kuuntelemalla opposition haukut ja nöyrtymällä äänestykseen luottamuksestaan.
Valtiovarainministeriön viestintä hairahtui epäonnisessa hankkeessa lobbarin rooliin. Ministeriön virkamiespäällikölle valtiosihteeri Martti Hetemäelle asia oli tiedotustilaisuudessa vaikea pyöriteltäväksi.
Hetemäki analysoi prosessia kuin entinen puoluesihteeri vaalitappiota: viesti ei mennyt perille.
Valtiosihteeri korosti, että lobbaaminen ja spinnaaminen eivät kuulu ministeriön viestintäkulttuuriin. Hän piti valitettavana, jos tästä on poikettu.
Alivaltiosihteeri Tuomas Saarenheimo selvitti, että ministeriö halusi kiinnittää huomiota niihin seikkoihin, joiden vuoksi koko asiaa ajetaan: suomalaisen omistuksen tukemiseksi ja kasvun ja työllisyyden edistämiseksi.
Saarenheimon mukaan mediassa oli syntymässä näkemys, että koko hankkeen tarkoitus oli mahdollistaa omistusten salaaminen ulkomaille.