Stubb aikoo keskustella Lähi-idän tilanteesta Israelin presidentin kanssa – ei näe riskejä Suomen asekaupoissa
Presidentti Alexander Stubb kertoo aikovansa keskustella tänään Lähi-idän tilanteesta Israelin presidentin Isaac Herzogin kanssa.
Stubb sanoi Tampereen-vierailunsa yhteydessä haluavansa keskustella Herzogin kanssa ennen ensi viikolla alkavaa YK:n yleiskokousta.
– Haluan kertoa hänelle tapaamisista, joita minulla tulee yleiskokouksessa olemaan. Lisäksi haluan saada tilannekatsauksen Gazasta ja Israelin toiminnasta, Stubb kertoi lehdistötilaisuudessa Tampereella.
Stubb sanoi myös haluavansa kertoa Herzogille, miksi Suomi aikoo äänestää YK:ssa sen puolesta, että Israelin siirtokunnat miehitetyillä palestiinalaisalueilla todetaan laittomiksi. YK:n on määrä äänestää päätöslauselmasta keskiviikkona.
Äänestys perustuu Kansainvälisen tuomioistuimen näkemykseen, jonka mukaan Israelin miehitys ja siirtokunnat ovat laittomia ja pitäisi lopettaa.
Stubbin mukaan on hyvin tärkeää, että Suomi pystyy säilyttämään keskusteluyhteyden sekä Israelin että palestiinalaisten kanssa. Stubbin on määrä tavata palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas YK:n yleiskokouksen yhteydessä New Yorkissa.
Stubb viittasi myös Libanonissa tiistaina tapahtuneisiin hakulaiteräjähdyksiin ja sanoi niiden olevan osoitus siitä, kuinka monipolvista moderni sodankäynti on. Israelia on epäilty iskujen tekijäksi.
– Sodan ja rauhan välinen viiva on veteen piirretty, ja kaiken voi aseellistaa, Stubb luonnehti.
Hän ei kuitenkaan uskonut, että Israelin tai esimerkiksi Iranin intresseissä olisi eskaloida Lähi-idän tilannetta entisestään.
– Olen varma, että asiasta tullaan keskustelemaan YK:n täysistunnossa ja turvallisuusneuvostossa, Stubb kertoi.
Ennen mediatapaamistaan Stubb vieraili muun muassa Tampereen yliopistolla, jossa hän piti noin tunnin mittaisen puheenvuoron. Presidentin puhe kuitenkin keskeytyi Palestiinaa tukevan mielenosoituksen vuoksi, Aamulehti kertoi.
Stubb aloitti puheenvuoronsa yliopiston juhlasalissa kello yhden aikaan iltapäivällä. Aamulehden mukaan puhe keskeytyi, kun salin keskirivillä noin kymmenen opiskelijaa nousi seisomaan. Opiskelijat pitivät esillä Palestiinan lippua ja huusivat muun muassa ”Vapaa Palestiina” -huutoja.
Aamulehden mukaan opiskelijat myös vastustivat Suomen ja Israelin välisiä asekauppoja ja viittasivat Israelin väitettyihin sotarikoksiin Gazassa.
Tämän jälkeen opiskelijat ohjattiin rauhallisesti ulos salista. Stubb totesi mielenosoitusten olevan osa opiskelijakulttuuria ja sanoi käsittelevänsä myös Gazan sotaa puheessaan.
Stubb kertoi median edustajille toivoneensa, että mielenosoittajat olisivat jääneet paikalle pidemmäksi aikaa.
– Olisin voinut kertoa, että tulen tänä iltana puhumaan Israelin presidentin kanssa. Olisin voinut kysyä mielenosoittajilta, millaisia terveisiä presidentille olisi voinut lähettää, Stubb kertoi.
Asekauppoihin palattiin vielä lehdistötilaisuudessa. Suomi sopi viime vuoden lopussa ostavansa Daavidin linko -nimisen ohjusjärjestelmän Israelilta.
Kyseessä ei ole kuitenkaan ainutkertainen kauppa, sillä Suomi on ostanut Israelilta aseita myös aiemmin. Esimerkiksi Yle kertoi kesäkuussa, että Suomi on 2000-luvulla hankkinut aseita ja puolustustarvikkeita Israelista yli miljardin euron arvosta.
Stubbilta kysyttiin, sisältyykö aseiden ostamiseen Israelilta riskejä, koska maa käy nyt sotaa ja on esimerkiksi ollut varovainen Venäjää koskevissa kannanotoissaan. Stubbilta kysyttiin lisäksi sitä, näkeekö hän aseiden ostamisessa moraalista ongelmaa.
– En näe riskiä siinä, että Israel on suhtautunut Venäjään varovaisesti. Israel on aina ollut hyvinkin luotettava asekumppani sekä vienti- että tuontipuolella, Stubb sanoi.
Presidentti myös viittasi tutuksi tulleeseen ulkopoliittiseen linjaansa, ”arvopohjaiseen realismiin”. Stubb sanoi, että se antaa mahdollisuuden punnita asioita paitsi arvopohjaisesti myös intressien ja realismin näkökulmasta.
– Tässä yksittäisessä kysymyksessä toimimme Suomen turvallisuus edellä. Jos sen ylläpitämiseksi tarvitsemme Daavidin linkoa, silloin me tulemme sen myös Israelilta hankkimaan.