Sote-soppa porisee taas: Keskusta haluaa maakuntaveron, kokoomus ei

Sote-uudistus

Hallituspuolueissa kytee erimielisyyttä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rahoituksesta.

Kokoomus ei lämpene ajatukselle maakuntien verotusoikeudesta.

– Rahavirtojen lähdettä ja käyttöä on voitava helposti ja julkisesti seurata. Esimerkiksi tasauksia ei tule toteuttaa verotulojen tasauksella vaan selkeällä valtionosuusjärjestelmällä, kokoomus vaatii sote-lausunnossaan.

Keskusta esittää, että maakuntien rahoitus toteutetaan vaiheittain. Puolue ajaa maakunnille verotusoikeutta.

– Pysyvän rahoitusmallin tulee sisältää muun muassa maakuntien oman verotusoikeuden sekä yleiskatteelliset valtionosuudet, keskusta sanoo omassa lausunnossaan.

Puolueen mukaan siirtymävaiheessa soten rahoitus pitää olla hallittu, yksinkertainen ja selkeä, jotta maakunnat ja kunnat kykenevät suoriutumaan tehtävistään.

– Se voidaan toteuttaa valtion rahoituksena perustuen pääosaltaan esimerkiksi kolmen viimeisen vuoden sote-menojen keskiarvoon.

Perussuomalaiset taas toivoo, että rahoitus hoidetaan ensisijaisesti valtion kautta.

– Myöhemmin voidaan tehdä linjauksia mahdollisesta maakuntaverosta, mutta vain sillä edellytyksellä, että kokonaisveroaste ei varmasti nouse ja sote-menojen poistumisella kuntien budjeteista on selkeästi osoitettavissa kuntaveroa laskeva vaikutus.

Sote- ja aluehallintouudistuksen lausuntokierros päättyi 9. helmikuuta.

Hallitus sai yhteensä 501 lausuntoa sote- ja aluehallintouudistuksen linjauksista kunnilta, sairaanhoitopiireiltä ja muilta toimijoilta. Myös puolueet antoivat uudistuksesta omat lausuntonsa.

Lausuntojen yhteenveto valmistui tänään torstaina.

Kun hallitus päätti sote-ratkaisusta marraskuussa, rahoitus jätettiin vielä auki. Nyt myös rahoitukseen pitäisi löytää ratkaisu.

Aiemmin tällä viikolla Yle uutisoi, että hallituksen sopima 15 alueen malli on suurissa vaikeuksissa ja neuvotteluissa on jälleen kaivettu esiin myös viiden yliopistosairaalan ympärille rakentuvat erva-alueet. Viiden alueen malli on ollut kokoomuksen ajama tavoite.

Nyt esillä olevassa mallissa olisi kolme tasoa: valtio, yhteistyöalue ja maakunta.

Marraskuussa hallitus päätti, että sotessa on vain kaksi tasoa: valtio ja maakunta. Sote-alueita olisi 15 ja maakuntia 18.