Sote-ministeri Pekonen kommentoi Suomen jäämistä rannalle EU:n yhteisistä suojahankinnoista: “Olen pyytänyt valmistelemaan sopimukseen liittymisen heti, kun asia on minun tietooni tullut“

Koronakriisi

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kommentoi Twitterissä kohuväitteitä, joiden mukaan Suomi jäi ainoana maana ulos EU:n yhteisistä massiivisista suojamateriaalihankinnoista.

Asiasta uutisoi lauantaina Ilta-Sanomat , jonka mukaan sosiaali- ja terveysministeriössä viivyteltiin sopimuksen allekirjoittamisen kanssa.

Vastuuministeri Pekonen twiittaa edistäneensä aktiivisesti sopimukseen liittymistä.

– Suomi liittyi mukaan EU:n yhteishankintasopimukseen 27.3. Olen pyytänyt valmistelemaan sopimukseen liittymisen heti, kun asia on minun tietooni tullut sosiaali- ja terveysministeriön kansainvälisten asioiden yksiköltä.

– Tietojeni mukaan EU:n yhteishankintasopimusta ei ole pidetty erityisen nopeana tai tehokkaana tapana hankkia suojavarusteita ja nyt käynnissä olevan yhteishankinnan mittakaava on jäsenmaille jyvitettynä Suomen tarpeeseen nähden pieni, Pekonen kuitenkin lisää.

Pekosen mukaan Suomi tukeutuu suojavarusteiden riittävyyden varmistamisessa kotimaiseen tuotantoon, Huoltovarmuuskeskuksen hankintoihin ja eri tahojen omiin hankintoihin.

– Kyseisen yhteishankinnan kautta, jossa jossa Suomi ei ole mukana, ei tietojeni mukaan ole jäsenmaille saapumassa materiaalia välttämättä vielä viikkoihin, ministeri toteaa.

Pekonen näkee, että sopimukseen oli kuitenkin hyvä liittyä, sillä koronavirustilanteen jatkoa on vaikea arvioida.

– Liittymisprosessi on juridisesti monimutkainen ja sen läpivieminen vaati tietyn ajan. Teemme kaiken tarvittavan suojavarusteiden riittävyyden takaamiseksi.