Sosiaaliturvasta nousi haloo – Keskustan Aittakumpu odottaa puoluekokoukselta linjausta: "Perustulon idea on vastikkeettomuus"
Helsingin Sanomien mukaan sosiaaliturvauudistusta valmisteleva parlamentaarinen komitea on erimielinen siitä, voiko Suomen sosiaaliturvaa viedä tulevaisuudessa perustulon suuntaan. Maanantaina pidetyssä kevätkauden päätöskokouksessa ainakin vihreät ja vasemmistoliitto tyrmäsivät puheenjohtajiston esityksen työttömyysturvan lyhyen aikavälin muutosten linjauksista.
Puheenjohtajisto esitti, että työttömyysturva säilyy vastaisuudessakin vastikkeellisena ja niin sanotusti syyperusteisena. Silloin työttömyysturvan saamisen syynä pysyisi nykyiseen tapaan työttömyys ja edellytyksenä kokoaikatöiden hakeminen, mikä käytännössä tarkoittaa perustulon torppaamista.
Keskustaa komiteassa edustavat Katri Kulmuni ja tämän vanhempaanvapaan sijaisena Pekka Aittakumpu. Keskustan nuoriso-osasto on vedonnut voimakkaasti perustulon puolesta ja tulee todennäköisesti vaatimaan sen selkeää puoltamista viikonlopun puoluekokouksessa Lappeenrannassa.
Pekka Aittakumpu muistuttaa, että komitean esitys on vasta alustava ja koskee lyhyen aikavälin muutoksia. Laajemmista sosiaaliturvan muutostarpeista ja uudistuksista jatketaan syksyllä.
– Mutta varmasti tästä asiasta ja myös perustulosta tulee useita aloitteita, joista äänestetään puoluekokouksessa. Siellä linjataan keskustan kanta, Aittakumpu kommentoi Suomenmaalle.
Keskusta linjasi vuonna 2019, että puolue kannattaa ”kannustavaa perustuloa”, mikä tarkoittaa käytännössä vastikkeellisuutta. Onko silloin enää kyse perustulosta?
– No ei oikeastaan, koska perustulon pohjaidea on juuri vastikkeettomuus.
Vihreät ja vasemmistoliitto haluaisivat siirtyä kohti vastikkeetonta perustuloa, joka maksettaisiin automaattisesti kaikille suomalaisille ja verotettaisiin pois tulojen noustessa. Ne perustelevat kantaansa byrokratian vähentämisellä, työllistymisen helpottumisella ja työelämän muutoksella.
2000-luvulla yhä useamman suomalaisen työtulot tulevat monesta lähteestä, ja vakituiset työurat yhdellä tai kahdella työnantajalla ovat olleet jo kauan historiaa. Esimerkiksi keikka- ja osa-aikatyöläisten, itsensätyöllistäjien, alustatalouden työntekijöiden ja freelancerien todellisuus ei kohtaa jäykän ja yhä monimutkaisemmaksi muuttuneen sosiaaliturvamallin kanssa.
Pekka Aittakumpu myöntää, että sosiaali- ja työttömyysturvan uudistustarve on todellinen.
– Sanoisin, että pääosin Suomen sosiaaliturva on hyvällä tasolla, ja tukea tarvitsevat saavat sitä. Mutta sitten on heitä, jotka eivät osaa tai jaksa hakea apua järjestelmän kautta, ja putoavat siksi kaikkien turvaverkkojen ulkopuolelle. Myös osa-aikaisten, freelancereiden, yrittäjien, luovien alojen tekijöiden ja muiden vastaavien ryhmien aseman parantaminen on välttämätöntä.
Vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén kommentoi Helsingin Sanomille, ettei vihreät odota Suomen siirtyvän perustuloon nopeasti, mutta nyt annettu esitys käytännössä estää siihen siirtymisen kokonaan – myös pidemmän aikavälin vaihtoehtona.
Yli kaksi vuotta istunutta komiteaa johtavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pasi Moisio sekä kaksi sosiaali- ja terveysministeriön virkamiestä. Puheenjohtaja Moision mukaan linjausehdotuksen työstämistä jatketaan seuraavaan kokoukseen jäsenten palautteen mukaisesti.
Vihreiden Forsgrénin mielestä on turha keskittyä kiistelemään vastikkeellisuuden kaltaisista asioista, joista puolueet ovat erimielisiä. Hänen mukaansa komitean tulisi pyrkiä edistämään sosiaaliturvan yksinkertaistamisen kaltaisia asioita, joista yksimielisyyttä löytyy.
Muuten voi Forsgrénin mukaan käydä niin, että mikään ei muutu.
– Suurin pelkoni on, että vuosien kokoustamisemme ei johda oikein mihinkään, hän sanoi HS:lle.
Keskustan Aittakummun mukaan komiteatyö on ollut toimivaa: avointa, perusteellista ja pitkäjänteistä. Hänkin olisi tosin toivonut jotain konkreettisia esityksiä jo tälle hallituskaudelle, esimerkiksi maksupäiviin ja etuuksien yhtenäistämiseen.
– Sosiaaliturva on iso ja monimutkainen kokonaisuus, eikä uudistustyö ole helppoa. Mutta komitea antaa lopulta vain esityksiä: hallitus päättää, toteutetaanko niitä vai ei.
Ensimmäinen luonnos välimietinnöstä on määrä saada valmiiksi lokakuussa. Silloin komitea linjaa alustavasti siitä, lähdetäänkö Suomen sosiaaliturvaa uudistamaan ensi vaalikaudella nykymallin pohjalta vai tavoitellaanko suurempaa uudistusta.
Jälkimmäinen tarkoittaisi todennäköisesti sitä, että nykyetuuksia yhdistettäisiin yhdeksi perusturvaetuudeksi. Periaatteessa komitea voisi myös päättää alkaa edistää perustuloa tai niin sanottua perustiliä, mutta näillä vaihtoehdoilla ei välttämättä ole riittävää kannatusta eduskuntapuolueissa.
Eniten vastikkeellisuudesta, hakijoiden jatkuvasta valvonnasta, raportointivelvollisuuksista ja samalla ay-perusteisesta ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta luopumista on vastustanut SDP, mutta myös kokoomus on perustuloa vastaan.