Sosiaalinen media on väylä poliittiseen osallistumiseen niille, jotka eivät ole valmiiksi sitoutuneita aktivismiin

”Aktivismi sosiaalisessa mediassa on olemassa nimenomaan suhteessa katuaktivismiin, ei sitä korvaamassa.”
Sosiaalinen media

Sosiaalinen media on tärkeä väylä poliittiseen osallistumiseen varsinkin niin sanotuille standby- eli valmiuskansalaisille, sanoo sosiologian professori Airi-Alina Allaste, joka tutkii aktivismia sosiaalisessa mediassa Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin vierailevana tutkijana. Termi viittaa nuoriin ihmisiin, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista ja sosiaalisista asioista, mutta eivät ole sitoutuneita aktivisteja.

–  Sitoutuneet aktivistit nostavat esiin erilaisia asioita, mutta ne keräävät painoarvoa sillä, että asioita seuraavat jakavat niistä mielipiteitään tai osallistuvat (aktivistien) organisoimiin tapahtumiin, hän kertoo.

Yhtenä esimerkkinä Allaste käyttää Venäjällä vangitun oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin saamaa huomiota. Tammikuussa venäläinen opiskelija otti presidentti Vladimir Putinin kuvan pois luokkahuoneen seinältä ennen Navalnyin tueksi kutsuttuja mielenosoituksia, ja tilanteesta kuvattu Tiktok-video lähti leviämään räjähdysmäisesti. Se aloitti videotrendin, jossa teemaa jatkettiin useissa videoissa käyttäen pätkää samasta musiikkikappaleesta. Videoissa esimerkiksi korvattiin Putinin kuvia Navalnyin kuvilla ja ihmisiä kehotettiin liittymään mielenosoituksiin. Videot olivat hetken aikaa hyvin näkyvä osa venäläistä Tiktok-kulttuuria, ja niitä kuvattiin myös mielenosoituksissa.

Allasteen mukaan sosiaalisen median esitystavat voivat saada erittäin paljon huomiota ja osallistumista ihmisiltä, jotka eivät ole erityisen kiinnostuneita juuri tietystä asiasta, mutta voisivat potentiaalisesti olla.

–  Minulle tämä osoittaa sitä, miten aktivismi sosiaalisessa mediassa on olemassa nimenomaan suhteessa katuaktivismiin, ei sitä korvaamassa. Tällainen kollektiivisesta poliittisesta ilmauksesta muodostunut Tiktok-trendi kuitenkin oli teko itsessään, ei ainoastaan mobilisaation väline. Videot lisäsivät tietoisuutta aiheesta ja saivat paljon ihmisiä osallistumaan. Heistä osa lähti kaduille mielenosoituksiin, osa ei, mutta nämä toimet täydensivät toisiaan, Allaste sanoo.