Soini ei kyselytunnilla tyrmännyt hallintarekisteriä

Stubbin mukaan osakeomistusten piilottaminen on helppoa jo nykyään
Eduskunta

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan hallintarekisteriuudistuksen käsittely on yhä hallituksessa kesken. Hän sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että on tärkeää katsoa asiaa eri kanteilta.

Aiemmin Soini on sanonut, että hallintarekisteriuudistus ei tuo parannusta nykytilaan. Hän kirjoitti blogissaan, että hallintarekisteriin sisältyy moraalisia ja käytännön ongelmia.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) puolusti kyselytunnilla kannattamaansa hallintarekisteriä. Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan Stubb haluaa suojella veroparatiiseja ja omistusten piilottamista.

– On kylmä tosiasia, että jos tänä päivänä suomalainen haluaa kätkeä osakeomistuksiaan ulkomaille, sen pystyy erittäin helposti tekemään, Stubb vastasi.

Viranomaisista muun muassa Finanssivalvonta, poliisi, syyttäjälaitos, oikeusministeriö ja verottaja ovat lausunnoissaan arvostelleet hallintarekisterin sallimista. Stubbin mukaan 90 prosenttia lausunnoista on kuitenkin positiivisia.

Valtiovarainministeriö jätti julkaisematta vero-osastonsa hallintarekisteriuudistukseen liittyvän kriittisen lausunnon, Helsingin Sanomat uutisoi alkuviikosta. Vero-osaston mukaan hallituksen esitys uusista arvo-osuusjärjestelmää koskevista laeista heikentäisi Verohallinnon tiedonsaantimahdollisuuksia.

Lausuntoa ei ollut liitetty ministeriön maanantaina julkaisemaan yhteenvetoon. Sitä ei ollut myöskään otettu mukaan ministeriön viralliseen hankerekisteriin, johon kaikki muut lausunnot ja aiheeseen liittyvät asiakirjat on liitetty.

Stubbin mukaan järjestely oli normaali, sillä pyydettäessä lausunto oli annettu. Hänen mukaansa ministeriö yrittää aina löytää yhteisen kannan ja tulla sen kanssa julkisuuteen.

Stubb perusteli hallintarekisterin sallimista suomalaisille investointien houkuttelemisella Suomeen. Lisäksi hänen mukaansa nykyään kotimaisen arvopaperikaupan kustannukset ovat liian korkeat.

– Jos emme vie hallintarekisteriä eteenpäin, voin taata sen, että Suomesta hupenevat kasvu, pääomat ja työpaikat, Stubb sanoi.

Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari sanoi kyselytunnilla, että hallitus harkitsisi hallintarekisteriuudistusta vielä uudelleen. Keskiviikkona kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) esitti tiedotteessaan, että hallitus luopuisi hallintarekisteriuudistuksesta.