Sirkka-Liisa Anttila on kääntänyt miesten päät monta kertaa – tasa-arvon edistäminen on ollut uralla tärkeintä
Keskustan Sirkka-Liisa Anttila muistaa kirkkaasti sen onnen tunteen, kun hän 39-vuotiaana kahden lapsen äitinä nousi eduskunnan portaat ylös kansanedustajan valtakirja taskussaan ja kääntyi katsomaan Helsingin siluettia.
Forssalainen Anttila mainitsee tuon hetken koko uransa kohokohdaksi, vaikka hän on toiminut myös maa- ja metsätalousministerinä, eduskunnan varapuhemiehenä ja meppinä.
– En voinut silloin arvata, että olen täällä 36 vuotta, Anttila naurahtaa eduskunnan kuppilassa.
Anttila tuntee olevansa poliittinen eläin, joka kuuluu eduskunnassa jo kalustoon. Mutta kalusto vaihtuu pian. 75-vuotias Anttila jättää monien konkarien tavoin huhtikuun eduskuntavaalit väliin ja aloittaa uuden vaiheen.
– Se ei ollut helppo päätös, ei kerta kaikkiaan.
Anttilan mukaan ratkaisuun vaikuttivat ennen muuta perhesyyt. Lapsenlapset kävivät marraskuussa kertomassa, että nyt on viimeinen hetki jäädä kotiin, jos ”mamma” haluaa olla heidän elämässään. Anttila haluaa jäädä kotiin myös miehensä Risto Anttilan vuoksi.
– Hän on tukenut minua työssäni koko ajan, ottanut kodista ja lapsista aikanaan tavattoman paljon vastuuta. Nyt on minun vuoroni.
Anttila sanoo olevansa yhä täynnä energiaa ja saaneensa uuden elämän sen jälkeen, kun kilpirauhasen vajaatoiminta havaittiin ja sitä alettiin hoitaa lääkityksellä vuonna 2012.
– Risto sanoikin, että hänen täytyy varmaan lähteä vähän maailmalle katselemaan, kun minä jään kotiin. Tähän saakka hän on saanut olla rauhassa. Nyt rupean purkamaan energiaani häneen, Anttila nauraa.
Hän on miettinyt myös vapaaehtoistyötä varamummona. Tukea tarvitsevaa perhettä voisi auttaa vaikkapa Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta.
– Olen käytettävissä, jos tarvetta on.
Kun Anttilalta kysyy, mikä asia on ollut hänelle poliitikkona tärkein, vastaus tulee empimättä.
– Kyllä se on sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen.
Forssan terveyskeskuksessa toisena talouspäällikkönä työskennellyttä Anttilaa tultiin pyytämään keskustapuolueen Etelä-Hämeen piirin puheenjohtajaksi aikana, jolloin piirejä kutsuttiin vielä isäpiireiksi. Pesti alkoi vuonna 1981 ja kesti 14 vuotta.

Entisenä sikatilallisena ja alan ministerinä maatalous on Anttilalle sydämen asia, mutta naisten aseman parantamista on pitänyt ajatella kaikessa tekemisessä.
Miehisen isäpiirin johdossa Anttila päätti, että hommassa pätee sama logiikka kuin miesten kanssa muutenkin.
– Esitykset piti saada näyttämään siltä, että ne olivat melkein miesten ajatuksia alun perin. Siinä päti vanha sanonta, jonka mukaan mies on perheen pää, mutta nainen kääntää sen, kun on tarpeeksi taitava.
Anttila piti esimerkiksi visusti huolta siitä, että piirihallituksiin valittiin myös naisia.
Eduskunnassa Anttila teki paljon töitä sen eteen, että naispappeus hyväksyttiin. Eikä tasa-arvolain kiintiöpykälä todellakaan ollut läpihuutojuttu.
Tasa-arvoministeri Elisabeth Rehn (r.) tiedosti, että se ei menisi läpi hallituksessa. Keskustanaisten puheenjohtajanakin tuolloin toiminut Anttila oli samaa mieltä. Hallituspuolueiden naiskansanedustajat lähtivät yhdessä lobbaamaan työasiainvaliokuntaa, jotta kiintiöt saataisiin sen mietintöön.
– Muistan monet keskustelut silloisten mieskollegojen kanssa omassa ryhmässämme. Sitä sai ihan tosissaan vääntää.
Tälläkin kertaa miesten päät kääntyivät. Vuodesta 1995 alkaen valtion ja kuntien suunnittelu- ja päätöksentekoelimissä on täytynyt olla sekä naisia että miehiä vähintään 40 prosenttia.
Anttila on ihmeissään ajattelusta, jonka mukaan lasta ei kutsuta tytöksi tai pojaksi sukupuolisensitiivisyyden nimissä. Hän sanoo näkevänsä asian ihmisoikeuskysymyksenä.
– Siinä puututaan ihmisoikeuteen olla tyttö tai poika.
Anttila korostaa, ettei hänen näkemyksensä poissulje erilaisten ihmisten ja vähemmistöjen kunnioittamista.
– Mutta tästä on tulossa ihmeellinen maailma, jossa suuri enemmistö katselee sivusta, kun tasa-arvoa yritetään edistää sukupuolta häivyttämällä.
Anttilan viimeiseksi jäävän vaalikauden loppusuora oli dramaattinen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksen eronpyynnön sote-uudistuksen kaatumisen vuoksi.
– Sipilä on sanansa mittainen mies. Minä kunnioitan sitä. Hän teki juuri kuten aiemmin sanoi, eli lähti ulos, kun ei syntynyt tulosta.
– Ei ole niin yleistä, että poliitikko pitää kiinni siitä, mihin on sitoutunut.
Anttila on kuitenkin surullinen siitä, että poliitikot eivät tahdo enää löytää yhteistä näkemystä asioista.
– Maailma on aikamoisessa turbulenssissa. Olen kauhulla ajatellut, että mitä jos tähän eduskunnan ilmastoon tulisi joku suuri kriisipäätös tehtäväksi?
Keskustalaisille Anttila esittää toiveen: avatkaa politiikan näyttämöä ihmisille kertomalla, mikä kussakin asiassa on keskustan linja. Ihmiset kun näkevät useimmiten vain hallituksen kompromissipäätökset.
– Olen sanonut monta kertaa ryhmässä, että miksi ette haasta kokoomusta.
Anttilan suunnitelmissa on muistelmien kirjoittaminen, mutta ainakin jouluun saakka hän aikoo totuttautua uuteen elämäänsä.
– Sekin on ihmeellinen asia, että saan aamulla vaikka nukkua.
Juttu on julkaistu alunperin Suomenmaassa 15.3.2019. Lehden voit tilata täältä .