Sipilä vastasi kritiikkiin soten kustannuksista: Jopa arviointineuvoston ennusteet kikystä ja työllisyydestä menivät pieleen
Tuore talouspolitiikan arviointineuvoston raportti antoi uutta puhtia opposition sote-kritiikille eduskunnan kyselytunnilla.
Oppositio yritti parhaansa mukaan maalittaa hallitusta, jonka sote-esitykset ovat kuitenkin parhaillaan perustuslakivaliokunnan ruodittavina.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoi hartaasti, että sote- ja maakuntauudistuksen lait ehtisivät suuren saliin tällä vaalikaudella.
– Tästä kaikesta päästäisiin nyt eteenpäin sillä, että eduskunta ripeästi, mutta kaikella osaamisellaan kävisi uudistuksen loppuvaiheen läpi. Sote-malli tuskin säilyy muuttumattomana vuosikymmeniä. On aivan selvää, että sitä tullaan rukkaamaan, Saarikko totesi.
Saarikko kuitenkin huomautti, että väittelyissä unohtuu monesti se ikävä tosiasia, että sote-menot kasvavat merkittävästi väestön ikääntyessä.
– Nyt kysymys kuuluu, kuinka paljon enemmän euroja joudumme käyttämään tulevaisuudessa.
Talouden arviointineuvoston mukaan sote-uudistuksen yhteydessä kaavaillut kolmen miljardin euron kustannussäästöt ovat niin epävarmalla pohjalla, ettei arviota pitäisi käyttää hankkeen perusteena.
SDP:n Anneli Kiljunen näkee, että soten tiukka säästötavoite voikin vaarantaa palveluiden laadun ja saatavuuden.
Kansanedustaja vaati hallitusta ottamaan kantaa arviointineuvostolta saatuun kritiikkiin.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti, että talouden ennustaminen on aina hyvin vaikeaa.
– Arviointineuvosto on itsekin myöntänyt , että kilpailukykysopimuksen arviointi meni heiltä pieleen. Samoin meni työllisyysasteen arviointi pieleen, keskustajohtaja kuittasi.
Sipilä kuitenkin uskoo, että valmisteilla oleva sote- ja maakuntauudistus parantaa palveluita ja pienentää niistä aiheutuvia kustannuksia.
Meidän pitäisi antaa valiokunnalle aivan ehdoton rauha tehdä työnsä loppuun.
Juha Sipilä
Demarikonkari Eero Heinäluoman mukaan soten tavoitteet ovat oikeat, mutta säästöihin sillä tuskin päästään.
Samaa mieltä oli vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto, jonka mukaan maakunnille pitäisi antaa verotusoikeus.
– Kun maakunnilla on liian niukat resurssit, paljon palveluita tarvitsevat ihmiset kärsivät.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyi ministereiltä, voivatko soten keskeiset tavoitteet vielä toteutua.
– Eikö nyt pitäisi miettiä, miten tästä päästäisiin eteenpäin? Miten pystyisimme varmistamaan, että yhteiset tavoitteet toteutuisivat?
Pääministeri Sipilän mielestä oppositio meni asioiden edelle.
– Nyt odotamme, mitä perustuslakivaliokunta sanoo esityksestä ja toimimme tietysti sen mukaisesti. Täällä on viitattu moneen kertaan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, ja mielestäni siinä liikutaan vähän liukkailla jäillä.
Sipilä painotti salille, että perustuslakivaliokunta on Suomessa ylin perustuslakia tulkitseva elin.
– Meidän pitäisi antaa valiokunnalle aivan ehdoton rauha tehdä työnsä loppuun.