Sipilä keskustelee vielä työmarkkinaosapuolten kanssa
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) keskustelee vielä työmarkkinaosapuolten kanssa yhteiskuntasopimuksen pelastamisen mahdollisuuksista.
– Olen ollut yhteydessä osapuoliin ja tulen olemaan kaikkiin yhteydessä vielä tämän päivän ja huomisen aikana, ja katsotaan rauhassa tämä tilanne. Mutta huonoltahan tämä nyt näyttää, Sipilä sanoi eduskuntaan saapuessaan.
Neuvottelujen kariutumiseen pettynyt Sipilä sanoi, ettei näe tilanteessa muuta vaihtoehtoa kuin edetä hallituksen omilla toimilla.
– Työmarkkinajärjestelmä ei näytä kykenevän tekemään tämän ajan vaatimia päätöksiä.
Pääministerin mukaan maanantai on yhteisesti sovittu takaraja löytää vaihtoehto hallituksen pakkopaketille.
Pääministeri sanoi toivoneensa, että tällaisessa taloustilanteessa olisi löytynyt yhdessä tekemisen henkeä.
– Mutta ei sitä näköjään löytynyt, hän pahoitteli.
Sipilä sanoi haluavansa tarkan selvityksen työmarkkinajärjestöiltä, mikä neuvotteluissa mättää ja onko mitään mahdollisuuksia edetä.
Pääministeri muistutti, että hallituksella on onneksi oma kilpailukykypakettinsa, joka tulee ensi viikolla lausuntokierrokselta.
Työmarkkinajärjestöjen sovun varaan Sipilä ei enää sopimuksen syntymistä laskenut.
– Kyllä tämä pettymys oli. Kolme kertaa yritin sitä itse, ja jälleen kerran työmarkkinajärjestöt pyysivät, että saavatko he vielä yrittää. Tottakai suostuin siihen, ja tässä on lopputulos, hän summasi.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) piti erittäin valitettavana sitä, että työmarkkinajärjestöt eivät päässeet sopimukseen.
– Tilanne on avoin. Me jatkamme oman lainsäädäntömme kanssa ja jos työmarkkinaosapuolet haluavat vielä tuoda ratkaisua pöytään, pääministeri tulee käymään keskusteluja järjestöjen kanssa.
Stubb sanoi toivovansa, että työmarkkinajärjestöiltä vielä jonkinlainen tarjous tulisi.
– Meillä kaikilla on tulosvastuu, niin työmarkkinajärjestöillä kuin poliittisilla päättäjillä. Loppupelissä se vastuu ei ole meille toisillemme, vaan se on kaikille suomalaisille, Stubb muistutti.
Myös oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) oli pettynyt. Hän ei halunnut spekuloida, onko palkkamalttiin mahdollisuuksia, jos hallituksen pakkolait saatetaan voimaan.