Sipilä: EU-maat liikkuvat nyt hyvin "kriittisellä polulla"

Huippukokous

Afrikan maiden vakauttamista varten perustettava rahasto on tänään alkavan huippukokouksen tärkeimpiä asioita, arvioi pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

EU:n lupaamassa rahastossa on Sipilän mukaan tähän mennessä kasassa noin kaksi miljardia euroa.

Rahastolla yritetään puuttua muuttoliikkeen perussyihin lähtömaissa. Rahaa suunnataan muun muassa työllisyyttä lisääviin toimiin, joiden vaikutukset näkyvät vasta pidemmällä aikavälillä.

– Syyriasta lähteneeseen kriisitilanteeseen tällä ei ole suoraan vaikutusta, Sipilä sanoi Maltan pääkaupungissa Vallettassa.

EU-maiden johtajien lisäksi Vallettan huippukokoukseen on kutsuttu yli 30 Afrikan maan johtajat. Kaksipäiväisessä kokouksessa on tarkoitus sopia toimenpidesuunnitelmasta, joka sisältää myös nopeita toimia pakolaiskriisin lievittämiseksi.

EU-maat vaativat Afrikan johtajilta parempaa yhteistyötä siirtolaisten palautuksissa. Sipilä sanoo keskustelevansa yhteistyöstä muun muassa Somalian pääministerin kanssa.

EU-johtajien huomiota vei Slovenia, jonka armeija aloitti tänään piikkilangan rullaamisen Kroatian vastaiselle rajalle. Sloveniaan suuntaavien siirtolaisten määrä on noussut rajusti sen jälkeen kun Unkari sai omat aitansa valmiiksi.

Myös Itävalta on ilmoittanut aitahankkeesta saadakseen tilanteen paremmin hallintaan.

Pääministeri Sipilän mielestä EU-maat liikkuvat nyt hyvin ”kriittisellä polulla”.

– Jos emme saa yhteisesti sovittuja toimia kasaan, nämä (itsenäiset) toimet tulevat Euroopassa lisääntymään.

Sipilän mukaan tärkeä aikaraja on kuun lopussa, johon mennessä Kreikkaan ja Italiaan perustettavat järjestelykeskukset pitäisi saada kunnolla toimimaan. Toimeenpanossa on ollut isoja ongelmia etenkin Kreikassa.

– Ellei se tapahdu, luulen, että aika moni maa saattaa lähteä vetämään omia johtopäätöksiään Schengen-alueen toimivuudesta.