SDP:n Lindtman tyrmistyi: Vanha talouspuolue ampuu kaikkea mikä liikkuu

Keskustan Kiviranta: ”Kokoomus moittii hallitusta siitä, että se käyttää rahaa liian väljästi ja aivan liian vähän.”
Eduskunta

Synkkä on kokoomuslaisten ajatuksenkulku, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman hämmästeli eduskunnassa tiistaina, kun oppositio hutki hallituksen kehysriihen tuloksia.

Demaripomo huomautti, että Suomen tautitilanne lukeutuu Euroopan parhaimpiin. Lisäksi talous näyttää selviävän pelättyä pienemmillä tuhoilla.

– Mutta kaikki on aina väärin sammutettu. Aina kaikki on kokoomuksen mielestä pielessä. Onko niin vaikea joskus tunnustaa, että Suomi on kohtuullisen hyvin selvinnyt tästä koronasta monilla mittareilla?

Syy Lindtmanin tuohtumukseen oli siinä, että kokoomus kiirehti kynsimään armottomasti hallituksen viime viikolla saavuttamaa sopua, vaikka päiväjärjestyksen mukaan edustajien oli määrä väitellä vuoden toisesta lisätalousarviosta.

Kehysriihen talouspäätöksistä kiivaillaan vielä moneen kertaan niin eduskunnan suuressa salissa kuin mediassakin. Kokoomus on kertonut jättävänsä aiheesta välikysymyksen.

Timo Heinosesta (kok.) pitkäksi venähtäneet neuvottelut olivat ”kesäteatterinäytelmä”, joka huipentui menokehyksen ylittämiseen ilman uskottavia työllisyystoimia.

Silti Heinonen moitti samaan hengenvetoon hallitusta eri hallinonalojen määrärahojen karsimisesta.

Sari Sarkomaan (kok.) mukaan hallituksen vääntö turvetuottajien tukemisesta jätti jalkoihinsa kulttuuriväen ja tapahtuma-alan ahdingon.

Lisäksi Sarkomaa syytti hallitusta vitkastelusta tapahtumatakuun kanssa. Lainsäädännön arviointineuvosto totesi maanantaina lakiluonnoksen vaikutusarvion olevan suppea ja puutteellinen.

Lisäbudjetissaan hallitus esittää koronaepidemian koettelemalle kulttuuri-, liikunta- ja tapahtuma-alalle yhteensä noin 225 miljoonan euron tukipakettia.

Kokoomuksen leirissä apua pidetään riittämättömänä. Heinonen syytti hallitusta noin 135 000 kulttuuriammateissa työskentelevän ihmisten unohtamisesta.

Samalla Heinonen kuitenkin moitti sitä, että hallitus päätti ylittää menokehykset tulevina vuosina.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen puolestaan syytti hallitusta siitä, ettei se tehnyt riittävästi kestävyysvajeen kohentamiseksi.

Hallituspuolueissa hämmästeltiin kokoomuksen kritiikin epäjohdonmukaisuutta.

– Alan ymmärtää, mistä on kysymys. Teidän oma linjanne on niin sekaisin, että ammutte kaikkea mikä liikkuu ja räksytätte aivan kaikesta, Lindtman tylytti.

Hän huomautti, että kokoomus vaati viime vuonna sekä miljardien veronkevennyksiä että satojen miljoonien kehysvaikutteisia menoja.

– Nyt Heinonen ensiksi kritisoi kehysten ylittämistä ja sitten leikkauksia. Vanha talouspuolue, teidän linjanne on aivan sekaisin.

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Paavo Arhinmäki totesi, että kokoomuksen vaatimus paluusta menokehyksiin tarkoittaisi muun muassa 300 miljoonan euron leikkauksia kulttuuriin, liikuntaan, nuorisotyöhön ja sote-järjestöille.

Keskustan Esko Kivirannan mielestä hallitukselta on täysin oikea päätös tukea eniten koronasta kärsineitä aloja.

Hänestä liikunta- ja kulttuurialoille suunnattava tukipaketti on verrattain mittava.

– Tilanne tässä salissa tuntuu varsin turvalliselta, sillä oppositio tekee sitä, mitä sen pitääkin. Kokoomus tapansa mukaan moittii hallitusta siitä, että se käyttää rahaa liian väljästi ja aivan liian vähän, konkariedustaja sivalsi.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) huomautti, ettei kukaan voi vielä varmasti tietää, miten epidemia käyttäytyy tulevan kesän aikana.

Hän muistutti, että päätösvalta koronarajoitusten höllentämisestä tai tiukentamisesta on alueellisilla viranomaisilla.

Vanhasen mielestä menokehysten ylittäminen on perusteltua, sillä koronakriisi vaatii rutkasti jälkihoitoa. Hänestä on silti tärkeää, että hallituksella on uskottava suunnitelma paluuksi kehysten sisälle.

– Voitte olla varmoja, että olen miettinyt tätä asiaa tavattoman paljon, ministeri vakuutti oppositiolle.

Kommentit (2)

  • Mustikka

    Edellisenä vuonna otettiin nettovelkaa 18 miljardia ja tänä vuonna 13 miljardia. Eikä edes tulevana vuonna pysytä kehyksessä, vaikka nousukausi pitäs olla päällä. Ja kaiken päälle ei edes vuonna -23 pysytä kehyksissä. Eikä mitään tietoa, miten velat maksetaan. Talousasiantuntijat ovat olleet tyrmistyneitä hallituksen päätöksistä. Eli Kokoomuksen kritiikillä on vahva todellisuus pohja. Toisin kuin SDPn Haataisen laskelmilla hallituksen päätöksien vaikutuksista työpaikkoihin, minkä jo valtionvarainministeriö on täysin tyrmaännyt. Suomi on selvinnyt hyvin koronasta, huolimatta hallituksen käsittämättömästä kyvyttömyydestä estää koronan leviäminen ulkomailta. Miksi ihmeessä ei vaadittu todistusta tai pakotettu testeihin muualta tulijat. Kiitos koronasta selviämiselle kuuluu THLlälle, presidentille ja kansalaisten huolellisuudelle, ei hallitukselle. Kyllä tässä nyt SDPn linja on täysin sekaisin.

  • Lukija63

    Meitä edeltävä sukupolvi kärsi sodan kauheuksista ja taloudellisista vaikeuksista. Me hieman tuhlailemme ja saamme edellisen sukupolven keräämät perinnöt. Miksi seuraavan sukupolven pitäisi päästä meitä ja heitä vähemmällä? ME SUKUPOLVI on kylpenyt rahassa ja helppoudessa.
    Jotakin pitää seuraavankin sukupolven kestää kun ei ole kysymys kuin rahasta – sotakin voi tulla ellei he tyydy kohtaloonsa maksajina.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen