SDP asettui tukemaan Suomen Nato-jäsenyyttä – Sanna Marinin mukaan Suomi tulee ilmaisemaan halukkuutensa jäsenyydestä Turkin kommenteista huolimatta
Pääministeripuolue SDP kannattaa Suomen jäsenyyttä sotilasliitto Natossa. SDP:n ylimääräisessä puoluevaltuuston kokouksessa 53 kannatti jäsenyyttä, 2 äänesti tyhjää ja 5 vastusti.
Samalla SDP päätti antaa tukensa valtiojohdolle Nato-jäsenyysneuvottelujen avaamiseksi.
Puoluevaltuusto on puoluekokousten välillä puolueessa ylin toimielin, joka tekee päätöksiä.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa päätöksen jälkeen, että edullista olisi, että Nato-maat ratifioisivat Suomen jäsenyyden mahdollisimman pikaisesti. Seuraavina kuukausina on tarkoitus käydä erityisen paljon vuoropuhelua muiden maiden kanssa, Marin sanoi.
Marinilta kysyttiin myös suhtautumisesta Turkin presidentin kannanottoon. Hän totesi, että Suomi tulee joka tapauksessa ilmaisemaan halukkuutensa Nato-jäsenyydestä.
Marin sanoi, että Suomessa on saatu aiemmin varsin erilaisia näkemyksiä Turkista. Viesti on aiemmin ollut, että Turkki ei asettuisi Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan.
– Haluan tietysti varmistaa, mitä Turkki on tarkoittanut, Marin sanoi.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut, että Turkki ei suhtaudu Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyteen tällä hetkellä myönteisesti.
Puoluevaltuuston kanta oli käytännössä selvä jo etukäteen, olihan SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Marin yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa jo torstaina ilmoittanut, että Suomen on haettava ripeästi Naton jäseneksi.
Lisäksi useat SDP:n kansanedustajat ovat toukokuun aikana kertoneet kannattavansa Nato-jäsenyyttä.
SDP:n puoluehallitus esitti tänään aamulla yksimielisesti puoluevaltuustolle, että SDP asettuisi Nato-jäsenyyden kannalle. SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan myös eduskuntaryhmä antoi ”vahvan tuen” Suomen Nato-jäsenyydelle.
Hallituskumppani keskustan eduskuntaryhmä linjasi tällä viikolla, että ryhmä kannattaa yksimielisesti Nato-jäsenyyden hakemista. Myönteisistä Nato-kannoista ovat kertoneet myös perussuomalaiset, kokoomus, vihreät, RKP, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt.
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä on sekä Nato-jäsenyyden kannattajia että vastustajia. Puolue päivittää ulko- ja turvallisuuspoliittisen linjansa kesäkuun puoluekokouksessa. Vasemmistoliitto on kuitenkin jo päättänyt, ettei se aio lähteä hallituksesta Naton takia.
Marin sanoi puheessaan SDP:n puoluevaltuuston kokouksessa, että Suomen jäsenyys Natossa lisäisi Suomen turvallisuutta ja vahvistaisi Euroopan turvallisuutta
Marinin mielestä Nato-jäsenyys on paras ratkaisu Suomen turvallisuuden ja lähialueiden vakauden säilyttämiseksi muuttuneessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa.
– Siksi meidän tulisi hakea Naton jäseneksi, viipymättä, Marin sanoi puheessaan.
Marinin mukaan Naton keskeinen merkitys perustuu sen keskinäisille turvatakuille.
– Suomi ja Ruotsi ovat olleet Naton läheisimpiä kumppaneita jo vuosia. Olemme teknisesti hyvin yhteensopivia ja harjoittelemme säännöllisesti Nato-maiden kanssa. Me emme ole kuitenkaan Naton turvatakuiden piirissä.
Marinin mukaan Suomen mahdollinen päätös liittyä Naton jäseneksi voi aiheuttaa vastareaktioita Venäjän toimesta.
– Viestini on, ettei Suomen Nato-jäsenyys ole teko ketään vastaan, vaan se on teko Suomen ja suomalaisten turvallisuuden puolesta.