Sähköliitto ilmoitti tukilakkonsa PAUlle – huoltotyöt pysähtymässä seitsemässä posti- ja logistiikkakeskuksessa

Postilakko

Sähköliitto käynnistää tukilakon Postin työkiistaan liittyen ensi maanantaina kello kuudelta aamulla.

Tukilakko kohdistuu huolto-, korjaus- ja kunnossapitotöihin postinkäsittelyyn ja -jakeluun liittyvissä tehtävissä. Se kohdistuu seitsemään posti- ja logistiikkakeskukseen kuudella paikkakunnalla.

Lakon piiriin kuuluvat keskukset sijaitsevat Tampereella, Helsingissä, Vantaalla, Kuopiossa, Oulussa ja Liedossa. Lisäksi lakko käsittää rahtiterminaalin Vantaalla.

Tukitoimi kestää kaksi viikkoa, ja se päättyy sunnuntaina 8. joulukuuta kello 24. Sen piiriin kuuluu kymmeniä työntekijöitä usean eri työehtosopimuksen piiristä, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.

– Jos esimerkiksi lajittelukeskuksessa järjestelmä lakkaa pyörimästä, se pysähtyy siihen, eikä siihen puututa, hän sanoo.

– Jos siellä jokin muu sähköhäiriö tulee, se ei ole lakon piirissä. Kyllä me valot laitamme kuntoon.

Jos liiton jäsenelle on osoitettavissa muita kuin postinkäsittelyyn ja -jakeluun liittyviä tehtäviä, hänet voidaan osoittaa niiden pariin.

– Niiltä osin, kun jäsenemme työskentelee posti- ja logistiikkakeskuksissa vain ja ainoastaan näissä tehtävissä, hän on lakossa.

Sähköliitto maksaa tukilakkoon osallistuville jäsenilleen 200 euron avustuksen työpäivää kohden.

Liitto ilmoitti toimista pian sen jälkeen, kun valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan jättämä sovintoesitys oli kaatunut Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn vastustukseen.

Postin työriidan osapuolet PAU ja Palvelualan työnantajat Palta jatkavat neuvotteluja Piekkalan johdolla huomenna kello 13.

Useat muutkin ammattiliitot ovat osoittaneet tukensa PAUlle.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Rautatiealan Unionin RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle.

JHL:n tukilakko alkoi tavaraliikenteen ratapihoilla tiistaiaamuna ja päättyy myöhemmin illalla. Junien kunnossapito on lakossa keskiviikkona.

RAU puolestaan kertoo, että sen saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen tiistai-illasta alkaen 24 tunnin ajaksi. Toimet eivät vaikuta rautateiden henkilöliikenteeseen.

Pääosa Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenistä jää tiistaista ja keskiviikosta alkaen ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Jo maanantaista alkaen AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä.

Ensi viikolla AKT:n työtaistelu uhkaa laajeta Helsingin seudun liikenteeseen (HSL) ja huoltokorjaamoihin.

Suomen Merimies-Unioni on lopettanut maanantaina Postin kuljetusten ottamisen eri aluksille. Tukitoimet laajenevat torstaina ja ensi maanantaina. Maanantain toimet vaikuttaisivat toteutuessaan Suomen lipun alla liikennöiviin laivoihin, esimerkiksi Silja Lineen ja Viking Lineen.

Tukeaan PAUlle on osoittanut myös Ilmailualan unioni IAU, jonka jäsenet eivät osallistu postinkäsittelyyn lentokentillä.

Vastaavalla toimella elintarvikealan yrityksissä uhkaa Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL perjantaista alkaen ja asiamiesposteissa Palvelualojen ammattiliitto PAM ensi maanantaista alkaen.