Saarikko keskustan kesäkokouksessa: Kokoomus ajaa ideologisia veronkevennyksiä ja perussuomalaiset öljysheikkien asiaa
Vladimir Putinin aloittama Ukraina sota nostaa hintoja ja heikentää luottamusta, lapsiperheitä on tuettava kaikin mahdollisin keinoin, kotimainen ruoantuotanto ja energiaomavaraisuus ovat entistä oleellisempia.
Valtion velkaantumista ei voi jatkuvasti lisätä, oppositio hakee helppoja pikavoittoja ja keskusta on yleispuolueena sillanrakentaja, jonka viesti kärsii siitä, ettei se suostu olemaan yhden asian tai ihmisryhmän äänitorvi.
Näihin kohtiin voi tiivistää valtiovarainministeri Annika Saarikon puheen keskustan ministeri- ja eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Tuusulassa. Poleemisessa ”hengennostatuspuheessaan” Saarikko korosti hallituksen ja keskustan saavutuksia työllisyyteen, kilpailukykyyn, sosiaalietuuksiin ja energiaratkaisuihin liittyvissä asioissa ja kritisoi oppositiota, etenkin kokoomusta ja perussuomalaisia, joihin keskustan kannatusta on arveltu vuotavan.
Saarikon mukaan kokoomus ajaa verokevennyksiä ideologisista syistä aina ja joka tilanteessa, mutta keskusta vain silloin, kun siihen on varaa ja mahdollisuuksia.
Perussuomalaisia hän muistutti näiden jatkuvista yrityksistä torpata kaikki uusiutuvat energiamuodot ”milloin viherhumpasta ja milloin räjähtävistä lepakoista puhumalla”.
– Perussuomalaisten fossiilinen energialinja olisi johtanut Suomen samanlaiseen riippuvuuustilaan Venäjän kaasusta ja öljystä kuin Keski- ja Itä-Euroopassa. Kokoomuksen veronkevennys kasvattaisi julkisen talouden alijäämää miljardilla, perussuomalaiset tukisivat toisella mokomalla sheikkejä ja muita öljykauppiaita bensaveron alennuksella, Saarikko latasi.
Saarikko nosti jälleen esiin paljon puhetta herättäneen ehdotuksensa joulukuussa maksettavissa tuplalapsilisistä. Hän kertasi, että kyseessä on henkikökohtainen ja keskustalainen arvovalinta, ja että lapsiperheköyhyys on tutkitusti lisääntynyt.
– Totuus on, että valtaosa Suomen perheistä on pieni- ja keskituloisia. Samalla syntyvyys on laskenut historiallisen alhaiselle tasolle. Tästä nimenomaisesta syystä jokaisesta täällä olevasta lapsesta ja nuoresta pitää huolehtia nyt ihan erityisesti, Saarikko toisti.
Ministeri tosin myönsi, että esimerkiksi kohtuuttomat asumiskulut ja yleinen hintojen nousu osuvat vähintään yhtä lailla yksineläjiin ja muihin kuin pikkulapsiperheisiin.
Kun puolueiden kannatus laskee, yleinen selitys ja kommentti on, että ”viestimme ei mene perille”. Saarikon mukaan nykyinen julkisuus- ja keskusteluympäristö suosii henkilökohtaisesti osuvia avauksia eikä keskustan kaltaisia yleispuolueita.
– ”Minun puolella” vetoaa paremmin kuin ”meidän kaikkien puolella”. Talkooihmisten puolue keskusta on tavannut värisytellä ennen muuta heitä, jotka ajattelevat koko maata, koko hyvinvointiyhteiskuntaa. Siihen liittyvät alueelliset kysymykset, ja myös Uusimaa on alue ja tärkeä onkin.
Kenen puolella keskusta on? on Saarikonkin mukaan tuttu ja yhä useammin kuultu kysymys. Hänestä kuuluu politiikan kuluttajansuojaan, että sitä voi kysyä ja saada vastauksen.
– Vastaus on koko Suomi, kotimaisuus. Omavaraisuus ja huoltovarmuus. Varallisuuteen ja kotipaikkaan vilkuilematta tasa-arvo suomalaisten kesken, eikä selkävoittojen haku toisista suomalaisista. Olemme yleispuolue, joka toimii sillanrakentajana sekä oikeiston ja vasemmiston että erilaisten yhden asian liikkeiden välillä, Saarikko korosti.
Puolustusvoimien tiloissa Tuusulanjärven rannalla pidetyssä kokouksessa Saarikko nosti esiin myös muuttuneen turvallisuustilanteen ja suomalaisten reaktiot siihen. Nato-jäsenyyttä voi hänen mukaansa tervehtiä ylpeydellä.
– Kun Yhdysvaltain senaatti ja presidentti Biden allekirjoituksellaan vahvistivat jäsenhakemuksen, meistä sanottiin näin: Suomi on taistelijoiden maa. Vahvistamme liittokuntaa. Suomi yhdessä Ruotsin kanssa täyttää ja ylittää Naton vaatimukset kaikin tavoin. Olemme vahvoja ja vauraita demokratioita. Tämä on syytä muistaa ja ssyventää ajatteluamme siitä, millainen NATO-maa haluamme olla, Saarikko sanoi.