Saarikko: Hallitus ei ole vielä löytänyt sopua ilmastotoimista – "Meillä on näkökulmaeroja"

SDP:n Timo Harakka väitti aiemmin, että auki olisi enää hyvin pieniä asioita
Politiikka

Hallitus ei ole vielä valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan päässyt ilmastotoimista sopuun. Keskustan puheenjohtaja Saarikko kommentoi ilmastoa koskevia neuvotteluja toimittajille Säätytalolla Helsingissä.

Hallitus kokoontui valtioneuvoston yleisistuntoon. Tarkoitus on neuvotella muun muassa tartuntatautilain päivittämisestä.

Ilmastotoimet ovat olleet viime aikoina tapetilla lähestyvän budjettiriihen vuoksi. Etenkin vasemmistoliitto ja vihreät ovat korostaneet, että riihessä täytyy saada aikaan merkittäviä ilmastotekoja.

Saarikon mukaan hallituksen täytyy kuitenkin vielä keskustella yksityiskohdista. Joissakin asioissa yhteisymmärrystäkin on jo löytynyt.

– Meillä on näkökulmaeroja tavassa, miten ilmastonmuutoksen hoitoon suhtaudutaan. Itse korostan vahvasti, että talouskasvu, yritykset sekä maa- ja metsätalous voivat olla ratkaisijoita, ei ongelman lähteitä, Saarikko linjasi

– Tavoite on yhteinen: ilmaston ja maapallon turvaaminen tuleville sukupolville elämisen kelpoisena, hän korosti.

Saarikkoa aiemmin Säätytalolle saapunut liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) sanoi toimittajille, että ilmastotoimista olisi hallituksessa jo löydetty yhteisymmärrys.

– Vaikka uutisista voisi vähän toisin päätellä, kyllä ilmasto- ja energiaministerit ovat löytäneet sen 11 miljoonaa tonnia, joita päästövähennyksinä tarvitaan päästäksemme hallitusohjelman lupaamaan hiilineutraaliuteen vuonna 2035, Harakka kommentoi.

Hänen mukaansa hallituksen ilmasto- ja energiapoliittisessa ministerityöryhmässä olisi enää auki hyvin pieniä, yksittäisiä asioita.

– Kyllä meillä aika hyvä yhteisymmärrys näistä toimista on, hän summasi.

Saarikko ei Harakan puheita vahvistanut. Hän korosti, että sopua ei vielä ole löytynyt.

– Sovusta ei ainakaan minulle ole vielä raportoitu. Hienoa, jos näin on. Viisikolle vähemmän työtä vielä budjettiriihen aattopäivinä, keskustajohtaja naurahti.