Ruotsissa koronakuolemien määrä nousi yli 330:n, tartuntatapauksia noin 6 000

Koronavirus

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä nousi perjantaina 333:een. Uhrien määrä oli vuorokauden kuluessa lisääntynyt noin 50:llä.

Tartuntatapauksia oli perjantaina kirjattu maassa noin 6 000. Vahvistettujen tartuntojen määrä lisääntyi 24 tunnissa noin 600:lla. Sairaustapausten käyrä nousee kansanterveysviranomaisten mukaan yhä jyrkästi ylöspäin, mutta tehohoidossa olevien määrä on pysynyt tasaisempana noin 470:ssä.

Ruotsin sosiaalihallituksen mukaan koko maan tehohoitopaikoista noin kolmasosa on vielä vapaana. Sen sijaan tehohoidon lääkevarastot alkavat olla jollain alueilla lopussa eikä varmuutta täydennyksistä ole.

Espanjassa koronaviruskuolemien määrä pysyi perjantaina edelleen korkeana. Maan terveysministeriö kertoi, että Espanjassa rekisteröitiin vuorokauden kuluessa yli 930 uutta kuolemantapausta.

Yhteensä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on nyt kuollut Espanjassa jo lähes 11 000 ihmistä. Vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä nousi maassa vajaaseen 118 000:een.

Toivoa paremmasta antaa viranomaisten mukaan se, että sekä uusien kuolemien että tartuntojen kasvun tahti on Espanjassa kuitenkin hidastunut aiemmista päivistä ja varsinkin aiemmista huippuluvuista. Lisäksi tartunnan saaneista noin 30 000 on jo parantunut taudista.

Lontoossa avattiin perjantaina uusi 4 000 paikan kenttäsairaala koronaviruspotilaita varten. Sairaala saatiin pystyyn runsaassa viikossa, mutta sen varustelua on kritisoitu puutteelliseksi.

Britanniaan on tarkoitus lähiviikkoina pystyttää vielä lisääkin kenttäsairaaloita. Niitä on tulossa Bristoliin, Harrogateen, Birminghamiin ja Manchesteriin. Sairaaloihin tulee yhteensä tuhansia vuodepaikkoja.

Britannian pääministeri Boris Johnson kertoi perjantaina jatkavansa edelleen koronakaranteeniaan, koska ei ole vielä terve. Johnson on tehnyt jo viikon etätöitä.

Johnsonin mukaan hänellä on edelleen vähäisiä oireita, joten karanteenin jatkaminen on paikallaan, kunnes kaikki oireet ovat hävinneet.

Saksan liittokansleri Angela Merkel sen sijaan pääsi perjantaina pois koronakaranteenista. Merkel siirtyi Berliinin kodistaan liittokanslerin virastoon, mutta noudattaa muiden saksalaisten tavoin ohjeita sosiaalisen etäisyyden pitämisestä.

Saksassa koronaviruksen vastaiset eristystoimet ovat toimineet.

– Viruksen leviäminen on hidastunut. Tämä toimii, sanoi Saksan terveydenhuoltolaitoksen RKI:n johtaja Lothar Wieler.

Wielerin mukaan viruksen vastaista taistelua ei kuitenkaan ole vielä voitettu, joten tiukat rajoitukset on edelleen syytä pitää voimassa.

Koronaviruspandemia saa liikkeelle myös kruunupäät Euroopassa. Sunnuntaina kansalaisilleen puhuvat Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja Englannin kuningatar Elisabet.

Kaarle Kustaa lähettää ruotsalaisille televisiotervehdyksen sunnuntai-iltana, kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT tiedotteessaan. Kuninkaan tervehdys lähetetään Stenhammarin linnasta, joka sijaitsee Södermanlandin läänissä Tukholman lounaispuolella.

Kuningatar Elisabet puhuu Britannian ja Kansanyhteisön maiden asukkaille sunnuntai-iltana kello 22 Suomen aikaa. Puhe on nauhoitettu Windsorin linnassa.