Raportti: Peliriippuvuus kasaantuu haavoittuvassa asemassa oleville, nuoret aikuiset syyttävät jo lapsena alkaneista ongelmista itseään
Nuorten aikuisten silmissä rahapeliongelmat ovat usein ihmisen oma vika, vaikka he vastustavat esimerkiksi rahapelikoneiden nykyisen kaltaista sijoittelua markettien, huoltoasemien ja ravintoloiden yhteyteen.
Peliriippuvuus ja rahapeliongelmat kasaantuvat niin nuorten kuin vanhempienkin ikäryhmissä taloudellisesti ja sosiaalisesti haavoittuvassa asemassa oleville. Valtiotieteen tohtori, dosentti Jaana Lähteenmaan raportissa yllättivät peliongelmaisten opiskelijoiden suuri määrä sekä se, että aineistossa lähes kolmannes oli kokeillut rahapelaamista alle 10-vuotiaana.
– Lapset tuskin ovat omatoimisesti hakeutuneet pelaamaan, vaan aikuisten on täytynyt sitä edesauttaa, Lähteenmaa pohtii.
Hän muistuttaa, että rahapelaamisen varhaisen aloittamisen tiedetään altistavan rahapeliongelmille myöhemmin elämässä.
Tutkimukseen vastanneista suuri enemmistö oli sitä mieltä, että peliriippuvuus ja rahapeliongelmat ovat ihmisen omaa syytä.
– Tämä on ristiriidassa sen kanssa, että yli puolet vastaajista ei kannattanut rahapelikoneiden nykyisen kaltaista sijoittelua. He siis näkevät pelikoneiden ylenpalttisessa tarjonnassa ongelman – ja silti syyttävät yksilöä, jos tämä houkutusten keskellä sortuu. Asenneilmasto kertoo julmasta individualismista, ja lisää ongelmiin joutuvan häpeää, Lähteenmaa kommentoi.
Tutkimus koostuu internet-lomakkeella kootusta 228 vastauksen aineistosta, joka ei ole edustava eli siitä ei voi tehdä johtopäätöksiä kaikista nuorista aikuisista. Kyselyyn vastaajat ovat 16–35-vuotiaita, taloudellisesti ja sosiaalisesti haavoittuvassa asemassa olevia.
– Kaikilla nuorten aikuisten ryhmillä työmarkkinoiden marginaalissa on rahapeliongelmia – niin työttömillä, sairaseläkeläisillä, matalapalkkaisilla kuin opiskelijoilla, Lähteenmaa sanoo.
Ryhmää on Suomessa tutkittu erittäin vähän, ja Lähteenmaan mukaan tutkimus onkin tärkeää ongelmien ehkäisemiseksi ja vastuullisen rahapelipolitiikan tukemiseksi.
Työttömien nuorten aikuisten on tiedetty pelaavan paljon. Sen sijaan opiskelijoiden runsas pelaaminen ja peliongelmat yllättivät Lähteenmaan.
Vastaajista peräti viidennes kertoo kokeneensa rahapeliongelmia vähintään joskus. Tutkija peräänkuuluttaa vastuullisempaa rahapelipolitiikkaa, vaikka se sitten merkitsisi Veikkauksen voittojen ja valtion niistä saamien tulojen pienenemistä.
Valtaosa ongelmapelaajista pelaa Lähteenmaan mukaan pelkästään tai myös Veikkauksen pelejä, ja monopolin toimintaa kyetään ohjaamaan politiikalla.
– Koska Veikkaus on valtion omistama pelimonopoli, valtiovallalla on halutessaan täydet mahdollisuudet vaikuttaa sen toimintaan, Alaikäisten rahapelaamisen rajoittamiseksi on tehtävä enemmän, ja rahapeliautomaattien sijoittelu on edelleen ongelma kaikesta keskustelusta huolimatta.
Tutkijan mielestä tulisi puuttua myös pelien tappiorajoihin.
– Veikkauksen pelien tappiorajat, 500 euroa päivässä tai 2000 euroa kuussa, ovat edelleen turhan korkeat. Liian monilla nuorilla aikuisilla suurin osa tuloista menee pelaamiseen, varsinkin jos heillä on vähänkään peliongelmaa.
Kuin heikoilla jäillä kävelyä: Nuorten aikuisten rahapelaaminen työmarkkinoiden marginaaleissa -raportin on julkaissut ajatuspaja Vasemmistofoorumi.