Ranskan ja Suomen maatalousministerit: Petoja on suojeltava, mutta myös kotieläimiä on suojeltava pedoilta

Leppä ja Travért pyrkivät yhdessä samaan aikaan muutosta eurooppalaiseen petopolitiikkaan
Ministerivierailu

– Petoja on suojeltava, mutta myös kotieläimiä on suojeltava pedoilta. Molemmat asiat pitää hoitaa.

Näin linjasivat Ranskan ja Suomen maatalousministerit viime viikonloppuna, kun Stéphane Travért delegaatioineen vietti viikonlopun ja maanantain Jari Lepän (kesk.) vieraana.

Erityisesti sudet ovat molemmissa maissa herättäneet suuria tunteita, sillä ne ovat monin paikoin levittäytyneet ja aiheuttaneet ongelmia varsinkin kotieläintaloudelle.

– Ranskassa on sattunut isojakin vahinkoja. Meillä oli laaja yhteisymmärrys siitä, että EU:n jäsenvaltioille on saatava petopolitiikkaan enemmän liikkumavaraa, Leppä kertoo.

Ministerikollegat päättivät lähteä yhdessä viemään eteenpäin tätä tavoitetta keskustelemalla toisten jäsenmaiden kanssa muutostarpeesta.

– Asiaa tulee hoitaa cap-uudistuksen hengessä. Euroopassa laaditaan yhtenen tavoite, mutta jäsenvaltioilla on laajemmat mahdollisuudet valita tapa jolla siihen päästä. Tämä on tarpeen myös petopolitiikassa, Leppä painottaa.

Keskusteluissa nousi esiin myös yhteinen huoli siitä, että maaseudun väen tarpeita ja yritystoiminnan edellytyksiä ei enää tunneta yhtä laajasti kuin aikaisemmin.

– Tämä näkyy jo sote- ja maakuntauudistuksen ympärillä käytävässä keskustelussa. Vastakkainasettelusta ei ole hyötyä kenellekään. On tärkeää, että eri osapuolet ymmärtäisivät toisiaan, Leppä muistuttaa.

Vierailun aikana ranskalaisministeri tutustui muun muassa Lepän kotitilaan navettoineen, sellutehtaaseen ja hakkutyömaalle, jolla vieras pääsi jopa moton puikkoihin.

Travértiin tekivät Lepän mukaan vaikutuksen muun muassa suomalaisen kotieläintalouden terveydenhoito-ohjelmat, jotka mahdollistavat lääkkeiden vähentämisen sekä antibioottien olemattoman käytön. Metsäpolitiikan osalta ranskalaiskollega piti Suomea erittäin edistyksellisenä.

– Hän totesi, että heillä olisi paljon meiltä opiksi otettavaa, Leppä kertoo.

Ihmetystä herätti myös suomalainen niin kutsuttu kakkosharvennus. Siinä metsästä kaadetaan lähes puolet puista, mutta silti jäljelle jää täysi metsä, jonka hiilensidontakyky jopa kasvaa hakkuun myötä. Nämä olivat Travértille ja hänen seurueelleen uusia asioita.

Ministerit piipahtivat myös pilkillä järven jäällä. Saalista ei tosin saatu, mutta vieraan siimassa sentään kävi iso nykäisy.

– Travért totesi etukäteen olevan selvää, että jos suomalaisministeri saa kalaa, istutaan niin kauan että ranskalainenkin saa, Leppä nauraa.

Lounasta seurue söi Lepän kotona. Tarjolla oli lähiruokamenu, joka sisälsi muun muassa järvikalakeittoa, Lepän itsensä ampumaa savupeuraa sekä mustikkakukkoa.

Varmaan yksi vierailun mieleenpainuvimmista hetkistä liittyi viivähtämiseen Lepän kotona, sillä tämän 6-vuotias Alexandra-tytär virpoi palmusunnuntain kunniaksi ”isin ministerikollegan”.

– Likka hoiti homman erinomaisesti huolellisesti koristelemallaan virpomisvitsalla, Leppä kertoo hymyä ja ylpeyttä äänessään.

Kaiken kaikkiaan vierailu sujui hyvässä ja leppoisassa hengessä. Leppä aikoo jatkaa ”kyläilykierrosta” eurooppalaisten kollegoiden parissa.

– Vuoropuhelun myötä ymmärrys Suomen olosuhteista ja tarpeista lisääntyy. Viesti menee tehokkaammin perille yhteisessä keskustelussa, Leppä uskoo.