Ranska yrittää kunnianhimoista ilmastosopimusta

Ilmastosopimus

Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiuksen mukaan yöllä viimeistelty uusi ilmastosopimusluonnos on kunnianhimoinen. Ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää selvästi alle 2 celsiusasteeseen niin, että pyrkimyksenä on 1,5 astetta.

Kahden viikon ilmastokokousrupeaman päätteeksi Fabius sai kokousväeltä isot suosionosoitukset. Hän kutsui sopimusta historialliseksi käännekohdaksi, jos se hyväksytään.

– Maailma pidättää nyt henkeään, selvästi liikuttunut ulkoministeri sanoi.

Sopimusluonnoksen esittelytilaisuuteen osallistui myös Ranskan presidentti Francois Hollande, joka vetosi sopimuksen hyväksymisen puolesta. Samaa toivoi YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon, joka sanoi miljoonien ihmisten katsovan nyt Pariisiin.

Yksi neuvotteluiden kiperistä kohdista on ollut rikkaiden köyhille maille maksamat ilmastokorvaukset. Sopimustekstin mukaan vuodesta 2020 lähtien kootaan vuosittain vähintään 100 miljardia dollaria (92 miljardia euroa), joilla autetaan kehitysmaita selviämään ilmastonmuutoksesta.

Kansalliset suunnitelmat ilmastonlämpenemisen pitämiseksi kurissa tarkistetaan viiden vuoden välein.

Sopimusteksti menee nyt lähes 200 kokousmaan arvioitavaksi. Maiden on määrä ottaa myöhemmin iltapäivällä kantaa siihen, hyväksyvätkö he sopimusluonnoksen.