Rahaministeriön raamipaperi lyö kokoomusta kynsille veroalesta, tulkitsee Saarikko: "Kyllä se on vahva kritiikki sellaiselle politiikalle"
Valtiovarainministeriön työryhmän mukaan tulevien hallitusten pitäisi vähentää Suomen velkaantumista sekä leikkauksilla että veromuutoksilla.
– Ei se ainakaan vahva tukilause ole kokoomuksen kahden miljardin euron veronkevennyspuheille, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo Suomenmaalle.
– Kyllä se on vahva kritiikki sellaiselle politiikalle, hän lisää.
Kokoomuksen tavoitteena on, että ansiotuloverotusta kevennettäisiin noin kahdella miljardilla eurolla.
Saarikko katsoo, että valtiovarainministeriön työryhmä esittää julkisen talouden sääntöihin päivitysehdotuksia, mutta nykyinen perusajatus pysyy. Hallitus asettaa itselleen vaalikauden ajaksi menokaton ja sitoutuu siihen.
– Matkan varrella sitä on kyseenalaistettu joistain puolueista, Saarikko toteaa.
– Keskusta on ollut aina sitoutunut siihen, että hallitus asettaa vaalikauden ajaksi menoilleen raamin. Se on ollut hyvä talouspolitiikan tapa Suomessa ja meidän mielestämme sitä kannattaa jatkaa.
Saarikko muistuttaa, että hallitus oli vähällä kaatua kehystason nostamiseen keväällä 2021.
– Se oli hyvin periaatteellinen asia keskustalle. Hallituksen jatkon ratkaisivat sitten muut ympäröivät olosuhteet korona-ajan keskellä.
Saarikko kertookin seuraavansa mielenkiinnolla myös politiikan kentän vasenta laitaa.
– On mielenkiintoista nähdä, onko vasemmistopuolueilla ääni muuttumassa kellossa nyt, kun talouden olosuhteet ovat menossa hankalammiksi.
Saarikko kertoo pitävänsä merkittävänä sitä, että työryhmä haluaa kriisivuosien opettamana säilyttää poikkeusmekanismin, jos iso kriisi vaatii rahoitusta.
– Virkaesitys tunnistaa, että olemme siirtyneet yllättävien ja odottamattomien kriisien aikaan, ja talouden on pystyttävä siihen reagoimaan. Nyt esitetään jalostettua mallia poikkeuslausekkeesta, jota tänä keväänä käytettiin.
Saarikko toteaa, että Ukrainan sodan jälkeinen aika on ollut jatkuvaa kriisiä, eikä hallitus voinut alkukaudesta valmistautua sen tuomiin menoihin esimerkiksi kotimaisen energian, puolustusvoimien ja pakolaisten asioiden hoidossa.
– Isosta osasta tätä velkaa on ollut laaja poliittinen yksituumaisuus Suomessa. Tämän vaalikauden saldo on myös taloudenpidon toteutuminen kriisiajassa, valtiovarainministeri katsoo.
Keskusta tunnistaa, että menojen ja tulojen on tultava Suomessa tasapainoon, Saarikko korostaa.
Työryhmä ehdottaa, että talouspolitiikan lähtökohdaksi otettaisiin pidemmän aikavälin velkakestävyys.
– Koronan keskellä ajateltiin, että kyseessä on ainutkertainen kriisi. Perään tuli Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sekä energiasota. Olemme siirtyneet kriisien aikakauteen, jossa valtio ei voi tulla vastaan kaikkeen samalla tavalla kuin koronan aikaan, Saarikko toteaa.
Hän uskoo suomalaisten ymmärtävän hyvin, että ennakoimattomassa maailmanajassa on myös tingittävä jostakin.
– Suomalaiset tulevat sen myös kestämään.
Saarikko on jo antanut valtiovarainministeriön virkakunnan tehtäväksi laatia menokartoituksen, joka perkaa budjettia yksityiskohtaisemmin ja jolla tulevien vuosien sopeutustoimia pohjustetaan. Menokartoitus arvioi, missä raha on vaikuttavaa.
– Tämän työn tuloksia odotan mielenkiinnolla.