Pysäköinnissä hassuja harhaluuloja – onko AP aamupäivä, tarkoittaako 1h kello 13:a, vapauttaako digikiekon pariston loppuminen maksusta?
Kummallisimmat pysäköintitilanteiden tapaukset liittyvät pysäköintikiekkojen käyttöön, pysäköinninvalvontaa suorittava ParkkiPate-yhtiö kertoo tiedotteessaan.
Kiekon käyttämättä jättäminen on yleisin pysäköintivirhe Suomessa. Yleinen harhaluulo ParkkiPaten mukaan on, että valvontamaksusta vapautuisi, jos kertoo että digikiekosta on loppunut akku tai patteri.
– Autoilijalla on velvollisuus tarkistaa digikiekon toiminta pysäköidessään, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta muistuttaa tiedotteessa.
Yleistä on, että moni autoilija luulee maksullisilla alueilla lippuautomaatin kuvaa parkkikiekon symboliksi.
Erikoisempi väärinkäsitys sen sijaan syntyi autoilijalle, joka luuli, että kyltin ”1AP” tarkoittaisi pysäköintioikeutta ”yhden aamupäivän verran”. Tosiasiassa merkintä tietenkin tarkoitti yhtä autopaikkaa, tiedotteessa kerrotaan.
Toinen autoilija puolestaan luuli, että parkkipaikalla oleva kyltti, jossa oli kiekon kuva sekä ”1 h” tarkoitti sitä, että parkkikiekko pitäisi asettaa kello yhteen. 1 h tarkoittaa oikeasti yhtä tuntia, olkoonkin, että sana tunti ei ala h-kirjaimella.
Samankaltainen erehdys tapahtuu monelle autoilijalle, jotka luulevat, että kyltissä lukeva ”24 h kiekolla” (yhden vuorokauden mittainen pysäköintiaika kiekolla) tarkoittaisi samaa kuin 24 tuntia per vuorokausi.
ParkkiPaten kokemusten joukosta löytyy toinen toistaan kummallisempia tulkintoja pysäköintisäännöistä. Eräs autoilija oli pysäköinyt tunnetun kauppaketjun asiakaspaikalle ja jätti kiekon asettamatta. Paikan kyltissä luki ”kauppaketjun asiakkaille kiekolla 2 h” ja autoilija ajatteli, ettei kyltti koskenut häntä, koska hän ei ollut menossa kyseisen ketjun kauppaan.
– Samoin monen taloyhtiön alueella, jossa pysäköinti on sallittu pysäköintitunnuksella, vieraat luulevat, että vain asukkaiden tulee käyttää lupaa ja vieras saa pysäköidä minne tahansa ilman lupaa.