Puolustusministeri Niinistö selvittää Puolustusvoimilta kasvisruoan ravintosisältöä

Ruokahuollosta vastaava yhtiö vakuuttaa, että Puolustusvoimissa tarjottava kasvisruoka on maukasta ja ravitsevaa
Ruoka

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) haluaa varmistaa Puolustusvoimilta, että varusmiehet saavat kasvisruoasta palveluksessa tarvittavan energiamäärän, puolustusministeriöstä kerrotaan.

Lännen Media uutisoi tänään, että kasvisruoan lisääminen Puolustusvoimissa tuli Niinistölle yllätyksenä ja että puolustusministeri aikoo teettää asiasta selvityksen.

– Puolustusministeri haluaa varmistaa Puolustusvoimilta, että kaikki perusteet on selvitetty. Varusmiehen on saatava kulutuksen edellyttämä energia Puolustusvoimien ruoasta, ettei yksittäinen henkilö joudu hakemaan lisäenergiaa esimerkiksi sotilaskodista tai muualta, puolustusministeriön yksikön johtaja Antti Lehtisalo sanoo STT:lle.

Puolustusministeri Niinistö totesi Lännen Median haastattelussa , että varusmiehille teetetyn kyselyn mukaan vain puoli prosenttia kannattaa kasvisruokaa.

– Näiden lukujen valossa tällainen pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla, Niinistö sanoi.

Lehtisalo sanoo, että ravitsemusasiaa on varmasti jo tarkasteltu Puolustusvoimissa, mutta selvityksellä halutaan saada lisävarmistus asiaan.

– Varusmiesten kulutus- ja ruokatottumukset ovat erilaisia, eivätkä ne saa aiheuttaa tilannetta, jossa energiaa ei ole riittävästi palvelukseen, Lehtisalo sanoo.

Puolustusministeriö aikoo antaa tehtävänannon Puolustusvoimille ensi viikon alussa. Selvityksen on määrä valmistua lähiviikkojen aikana.

Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla, että syksystä lähtien armeijassa tarjotaan pelkkää kasvisruokaa kahdella aterialla viikossa.

Puolustusvoimien ruokahuollosta vastaavan Leijona Cateringin kehitysjohtaja Petri Hoffren toteaa, ettei pelkän kasvisruoan tarjoaminen ole uusi asia Puolustusvoimissa.

Esimerkiksi pinaattilettuja on ollut tarjolla iät ajat.

– Kuuden viikon ruokalistalla on aikaisemmin ollut kahdeksan kasvisruokaa ja nyt se nousee kahteentoista, Hoffren sanoo.

Kehitysjohtaja luonnehtii some-keskustelun lähteneen laukalle, jos ajatellaan, että tarjolla on pelkkää parsaa ja porkkanaa. Hoffrenin mukaan kasvisruoka on hyvin tehtyä, laadukasta ja hyvän makuista.

– Varuskunnissa on noin 3 400 kilokaloria päivässä määrä, mitä varusmiehille tarjotaan. Noudatamme valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokahuoltosuosituksia, ja kaikki kasvisruoat täyttävät nämä suositukset.

Lihan korvaamista silloin tällöin kasviproteiinilla perustellaan kasvisruoan terveellisyydellä ja lihatuotannon ilmastohaitoilla.