Puolueet valmistelevat uusia sote-linjauksiaan – SDP lähtisi uudistustyöhön 18 alueen mallin pohjalta

Sote

Hallituksen ajaman sote-uudistuksen kaaduttua puolueet esittelevät uusia malleja sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseksi ja vetävät yhteen vanhoja linjauksiaan.

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan SDP ei ole esittelemässä vaalien alla uutta mallia soten uudistamiseen, vaan puolueen kaksi vuotta sitten esittelemän mallin linjanvedot ovat yhä ajankohtaiset.

Malli jakaisi sosiaali- ja terveyspalveluiden vastuuta kunnilta laajemmille harteille, mutta antaisi kunnille kaatunutta hallituksen mallia laajemmat edellytykset järjestää palvelut myös kunnallisesti.

Yhtymäkohtiakin kaatuneeseen malliin on, sillä Lindtmanin mukaan SDP:n mallissa vastuuta kantaisi 18 aluetta.

Määrä vastaa kaatuneessa sote-mallissa linjattua maakuntien määrää.

– Maakunnissa on tehty paljon hyvää työtä ja on tärkeää, että sitä ei laitettaisi hukkaan, Lindtman sanoo.

– Hallituksen ajama laaja markkinamalli ja laaja hallinnollinen himmelimalli joutavat kuitenkin romukoppaan.

Hallituksessa sote-uudistusta ajanut kokoomus valmistelee omia linjauksiaan äänestäjille esiteltäväksi, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen.

Linjausten esittelyn aikataulu on hänen mukaansa vielä auki, mutta se tapahtuu ennen vaaleja.

Päähallituspuolue keskusta ilmoitti heti hallituksen sote-uudistuksen kaaduttua, että puolue tuo oman vaihtoehtoisen sote-mallinsa julkisuuteen tällä viikolla.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä esitteli uutta maakuntamalliin ja julkiseen terveydenhuoltoon pohjaavaa mallia puolueen kenttäväelle jo perjantaina Hämeenlinnassa.

STT:n eduskuntaryhmien puheenjohtajille tekemän soittokierroksen perusteella myös siniset aikoo julkistaa lähipäivinä omat keskeiset linjauksensa sote-palveluiden uudistamiseksi.

Vasemmistoliitto julkaisi oman sote-mallinsa vastikään omilla verkkosivuillaan ja myös vihreät sanoo seisovansa aiemmin julkistamansa sote-linjauksen takana.

RKP ei ole laatimassa uusia linjauksia, mutta puolue on kokoamassa eduskuntavaaliehdokkaiden tueksi yhteen aiemmin muodostetut kannat, sanoo ryhmäjohtaja Thomas Blomqvist.

Perussuomalaisilla ei ole esittää omaa kattavaa mallia, sanoo eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

– Olemme miettineet tätä niin, että sama malli ei toimi joka puolella Suomea. Leveämmät harteet pitää olla, mutta eri puolilla sen voisi järjestää eri tavalla, Meri kuvailee.