Puhemies Vanhanen Naton parlamentaarisessa yleiskokouksessa: Suomi ei tehnyt päätöstä Naton jäseneksi hakemisesta kevein perustein
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on osallistunut Naton parlamentaarisen yleiskokouksen kevätistuntoon Liettuan Vilnassa tänään maanantaina.
Vanhanen oli kutsuttuna yhdessä Ruotsin parlamentin puhemies Andreas Norlénin kanssa puhumaan yleiskokoukseen. Yleiskokoukseen kuuluu kansallisten parlamenttien nimittämiä edustajia Nato-maista sekä kumppanimaiden kuten Suomen edustajia, eduskunta kirjoittaa tiedotteessaan.
Vanhanen käsitteli kokouksessa pitämässään puheessa tiedotteen mukaan Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, Suomen Nato-jäsenyyshakemukseen johtaneita syitä ja Suomen roolia turvallisuuden vahvistajana.
– Suomi ja kansainvälinen yhteisö on laajasti yhdistynyt Ukrainan tueksi. Ukraina puolustaa vapauttaan ja itsenäisyyttään ja me seisomme heidän rinnallaan, Vanhanen vakuutti.
Puhemiehen mukaan Euroopan turvallisuusjärjestelmä romahti Venäjän hyökkäyksen myötä ja samalla Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ajattelu muuttui dramaattisesti.
– Suomi ei tehnyt päätöstä Naton jäseneksi hakemisesta kevein perustein. Päätös perustui huolelliseen turvallisuusympäristön analyysiin ja demokraattiseen prosessiin. Jäsenyyden hakemisella on kansan laaja tuki.
– Olemme varmoja, että Suomen jäsenyys lisäisi Itämeren alueen vakautta ja vahvistaisi koko transatlanttista turvallisuutta. Olemme turvallisuuden tuottajia, emme kuluttajia, eikä päätöksemme hakea jäsenyyttä ole suunnattu ketään vastaan.
Vanhanen kertoi kuulijoille, että Suomi on pitänyt hyvää huolta yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta ja kansallisesta puolustuskyvystään.
Konkariedustajan mukaan Suomi ja Nato jakavat yhteiset arvot ja ovat sitoutuneita sääntöpohjaisen kansainvälisen järjestyksen ja Euroopan turvallisuuden puolustamiseen. Kuten EU:n jäsenenä, myös Natossa Suomi pyrkii vahvistamaan liittouman yhtenäisyyttä ja yhdellä äänellä puhumista.
– Olemme kiitollisia liittolaisten sanoin ja teoin jo tähän mennessä osoittamasta tuesta. Toivomme, että jäsenyytemme ratifioidaan myös nopeasti.