Presidentti uudelle hallitukselle: Ilmapiiri paikoin tulehtunut

29Sauli Niinistö toivoo paremman yhteisen kielen löytämistä poliittisessa keskustelussa.
Pääministerin vaali

Vanha Antti Rinteen (sd.) hallitus on käynyt presidentti Sauli Niinistön luona presidentinlinnassa jäähyväiskäynnillä. Niinistö kiitti hallitusta ja Rinnettä hyvästä, joskin lyhytkestoiseksi jääneestä yhteistyöstä.

– Politiikka on yllätyksellistä. Vain puoli vuotta sitten olimme tässä samassa huoneessa. Silloin pääministeri (Juha) Sipilän hallitus oli väistymässä ja Teidän uusi hallituksenne aloittamassa.

Niinistö myös totesi, että päätös hallituksen eronpyynnöstä on ollut Rinteelle varmasti raskas, myös henkilökohtaisesti.

– Tapahtumat olivat poikkeuksellisia, mutta eivät ainutlaatuisia. Tällainenkin kuuluu demokratiaan ja osoittaa järjestelmän toimivan.

Uudelle pääministeriSanna Marinille (sd.) ja hänen johtamalle hallitukselle puhuessaan Niinistö sanoi pitävänsä tärkeänä, että poliittisessa keskustelussa löytyisi parempi yhteinen kieli.

– Se ei tarkoita, etteikö terävää ja kriittistäkin keskustelua käytäisi, mutta tärkeää on kunnioittaa myös niitä näkemyksiä, jotka omasta poikkeavat.

Niinistö sanoi myös, että edellisen hallituksen sisäiset erimielisyydet kävivät liian syviksi ja samalla poliittinen keskustelu kävi hyvin kiivaaksi.

– Ilmapiiri on paikoin tulehtunut, hän totesi.