Eduskunta valitsi Sanna Marinin uudeksi pääministeriksi

Pääministerin vaali

Eduskunta on valinnut SDP:n kansanedustajan Sanna Marinin maan uudeksi pääministeriksi.

Marin sai eduskunnan käymässä pääministerin vaalissa 99 ääntä. Valintaa vastaan äänesti 70 kansanedustajaa opposition riveistä.

Marin sanoi valintansa jälkeen pitämässään lyhyessä lehdistötilaisuudessa, että luottamuksen palauttaminen hallituksen sisällä vaatii suoraa keskustelua hallituspuolueiden kesken.

– Meillä on yhteinen hallitusohjelma, johon kaikki viisi puoluetta ovat sitoutuneet. Se on se liima, joka hallituksen työtä viitoittaa ja sillä tiellä jatkamme yhdessä.

Uusi pääministeri sanoi omien ajatustensa olleensa enemmän käytännön asioissa ja tässä viikossa kuin saamassaan suuressa kansainvälisessä huomiossa.

– En ole niin paljon seurannut lehdistön kirjoittelua, en kotimaisen enkä kansainvälisen, mutta olen kyllä tietoinen siitä, että Suomen uusi hallitus, pääministeri ja viiden puolueen vetäjät kiinnostavat ihmisiä paljon myös muualla kuin Suomessa.

Marin sanoi uskovansa, että ihmiset katsovat tekoja, joita hallitus tekee ja saa aikaiseksi.

– Me olemme luvanneet suomalaisille ihmisille muutosta. Nyt meidän pitää lunastaa lupaus tehdä ne teot, joista olemme yhdessä hallitusneuvotteluissa kesäkuussa sopineet. Uskon, että tekojen kautta luottamus palautuu kaikkein parhaiten.

Marin, 34, on toisen kauden kansanedustaja ja maan nuorin pääministeri kautta aikojen. Hän toimi Antti Rinteen (sd.) hallituksen liikenne- ja viestintäministerinä viime kesäkuusta lähtien.

Marin valittiin suurimman puolueen SDP:n pääministeriehdokkaaksi viime sunnuntaina, kun edellinen hallitus oli kaatunut pääministeriin kohdistuneensa luottamuspulaan.

Marin löi vastaehdokkaansa, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin SDP:n puoluevaltuuston käymässä vaalissa äänin 32–29.

Tasavallan presidentti nimittää Marinin hallituksen tehtäväänsä tänään. Uuden hallituksen nimittämisen jälkeen vanha hallitus käy presidentinlinnassa jäähyväiskäynnillä ja uusi hallitus tervehdyskäynnillä.

Seremonioiden jälkeen uusi hallitus pitää tiedotustilaisuuden valtioneuvoston linnassa.

Hallitusohjelmaa koskeva täysistuntokeskustelu käydään maanantaina 16. joulukuuta. Luottamusäänestys hallitusohjelmatiedonannosta pidetään tiistaina 17. joulukuuta.