Presidentti Niinistö sai Ukraina-vierailulta viitteitä ilmapiirin muuttumisesta suotuisammaksi rauhalle – Ei silti ehkä kannata heittäytyä optimistiksi, hän täsmensi

Ukraina

Kiovassa kaksi helteistä päivää viettänyt presidentti Sauli Niinistö kertoi aistineensa Itä-Ukrainan tilanteessa varovaisia toivonpilkahduksia.

Ukrainalaismedioiden tiedot uusista kuolonuhreista tosin muistuttivat karusti sodan yhä jatkuvan.

– Ei ehkä kannata heittäytyä optimistiksi, mutta sanoisinko että tilanteen yleistunnelma on kyllä pikkuisen muuttunut parempaan suuntaan, Niinistö summasi vierailu antia suomalaistoimittajille perjantaina.

Elävänä esimerkkinä edistyksestä oli ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleh Sentsov, joka vapautui Venäjän vankeudesta vasta viikko sitten ja saapui yllätyspuhujaksi samaan Yalta European Strategy (YES) -konferenssiin kuin Niinistö.  

– Herra Sentsov, on valtavan hieno kokemus nähdä teidät täällä vapaana, elossa ja puhumassa, Niinistö aloitti oman puheensa.

Hän kertoi myöhemmin suomalaistoimittajille ottaneensa Sentsovin kohtalon puheeksi muun muassa keskusteluissaan presidentti Vladimir Putinin kanssa.

Itä-Ukrainan tilanteesta keskusteltaneen jo lähiaikoina korkealla tasolla, kun niin kutsutun Normandia-ryhmän – Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan – johtajien odotetaan tapaavan. Niinistön mukaan tuohon tapaamiseen kohdistuu nyt myönteisiä toiveita.

Venäjän ja Ukrainan vankienvaihto saattoi olla hänen mukaansa pieni edistysaskel kohti rauhaa. Toisaalta sen viipyminen osoitti, ettei mikään tunnu etenevän rauhanprosessissa helposti.

YES-konferenssissa puhunut Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan vetosi voimakkaasti Venäjän vastaisten pakotteiden voimassapidon puolesta. Hänellä oli vastaus valmiina maille, jotka valittavat menettävänsä pakotteiden takia rahaa.

– Me menetämme kansalaisiamme, Zelenskyi muistutti.

Zelenskyi kuvaili talouspakotteita eräänlaiseksi ”rauhanveroksi”, jota pitää maksaa järjestyksen puolustamiseksi maailmassa.

Myös Niinistö mainitsi talouspakotteet vastatessaan konferenssissa Venäjää koskevaan kysymykseen. Hän muistutti monien odottaneen, että pakotteet johtaisivat Venäjän talouden romahtamiseen, mutta niin ei ollut kuitenkaan käynyt.

Kommentti nostettiin esille venäläisessä mediassa, mutta Niinistö korosti jälkikäteen suomalaistoimittajille, ettei pakotteiden vastustamisesta tietenkään ollut kyse.

– Tämä on aika selkeä asia eikä siitä pitäisi vallita minkäänlaista väärinkäsitystä, Niinistö sanoi.

Niinistö tapasi Kiovassa presidentti Zelenskyin lisäksi Ukrainan hallituksen ja parlamentin edustajia. Nuorta väkeä oli joka paikassa paljon.

– On valtavasti henkeä tehdä uutta, niin kuin nuorille tietysti sopiikin, ja vauhti on aika luja, Niinistö kuvaili.

Koomikosta ja näyttelijästä presidentiksi noussutta Zelenskyitä Niinistö kuvasi ”hyvin eläväiseksi kaveriksi”.

– Mutta myös varsin asiallinen, Niinistö jatkoi samaan hengenvetoon.

Perjantain vierailuohjelmassa oli muun muassa kunniakäyntejä muistomerkeille.

Tuntemattoman sotilaan suurella muistomerkillä torvisoitto soi ja sotilaat marssivat, mutta aivan lähistöllä oli vähäeleisempi vierailukohde, joka oli omistettu neuvosto-Ukrainan 1930-luvun valtavan nälänhädän, holodomorin, miljoonille uhreille.

– Se oli hyvin paljon puhuva muistomerkki tämä kovin, kovin laiha tyttö. Kyllä hiljensi, Niinistö kuvasi tuntojaan.