Presidentti Niinistö osallistuu keskusteluun asevalvonnasta Münchenissä

Taivutteleeko USA Euroopan liittolaisia sotilasoperaatioon Syyriassa?
Asevalvonta

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään iltapäivällä asevalvontaa käsittelevään paneelikeskusteluun Münchenin kansainvälisessä turvallisuuskonferenssissa. Niinistön ohjelmassa on lisäksi kahdenvälisiä tapaamisia.

Presidentin kanslian Twitter-tilin mukaan Niinistö tapasi jo eilen Münchenissä EU:n ulkopoliittisen korkean edustajan Federica Mogherinin, Naton varapääsihteerin Rose Gottemoellerin sekä amerikkalaisia senaattoreja.

Yhdysvallat ja Venäjä ovat ilmoittaneet aikovansa irtautua keskimatkan ohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta. Myöhemmin umpeutuvan strategisten aseiden Start-sopimuksen uskotaan myös olevan vaarassa jäädä uudistamatta.

Lauantain odotetuin puhuja Münchenissä on Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence. Yhdysvallat ja Euroopan maat ovat olleet eri linjoilla muun muassa Iranin ydinohjelmasopimuksesta. Eilen EU:n ja Saksan edustajat torjuivat Yhdysvaltain vaatimukset irtautua Iran-sopimuksesta.

Yhdysvaltain edustajien on myös kerrottu Münchenissä patistelevan eurooppalaisia liittolaisia osallistumaan sotilasoperaatioon Syyriassa sen jälkeen, kun amerikkalaisjoukot vetäytyvät maasta. Tarkoituksena on varmistaa, ettei äärijärjestö Isis pääse uudelleen keräämään voimiaan maassa.

Myös isäntämaan Saksan liittokansleri Angela Merkel käyttää tänään oman puheenvuoronsa turvallisuuskonferenssissa.

Ulkoministeri Sergei Lavroville puolestaan tarjoutuu mahdollisuus vastata Britannian puolustusministeri Gavin Williamsonin kovasanaiseen arvosteluun Venäjän vihamielistä politiikkaa kohtaan.