Pörssisähköä voi todennäköisesti pian ostaa varttihinnoilla, ja se lisää mahdollisuuksia hyötyä kulutuksen ajoittamisesta
Sähkömarkkinoilla on meneillään iso muutos, kun kaupankäynti on siirtymässä nykyisestä tunnista 15 minuutin jaksoihin. Kyse on ensisijaisesti sähkön tukkumarkkinoiden muutoksesta, mutta myös kotitalouksien voi pian olla mahdollista ostaa pörssisähköä varttihinnoilla.
Kantaverkkoyhtiö Fingridin yksikön päällikkö Maarit Uusitalo kertoo, että Euroopassa sähkön vuorokausimarkkinat siirtyvät 15 minuutin jaksoihin ensi vuoden tammikuussa.
Siitä eteenpäin sähkön hinta määräytyy 15 minuutin jaksoissa seuraavalle vuorokaudelle Nord Poolissa eli pohjoismaisessa sähköpörssissä. Nord Poolin päivittäisiin spot-hintoihin pohjautuvat myös suomalaisten maksamat pörssisähkön hinnat.
Uusitalo pitää mahdollisena, että kotitalouksille olisi jo vuoden päästä tarjolla pörssisähköä varttihinnoilla.
– En tiedä, onko näin, mutta ainakin periaatteessa se olisi mahdollista, Uusitalo sanoo STT:lle.
Etujärjestö Energiateollisuuden johtaja Pekka Salomaa uskoo, että kuluttajille tulee tarjolle varttihintoihin perustuvia sopimuksia, kun 15 minuutin hinnat ovat tulleet Nord Pooliin. Hän arvelee, että ainakin jonkin aikaa tarjolla on sekä tunti- että varttihintaisia sopimuksia.
Salomaa pitää todennäköisenä, että tulevaisuudessa suuri osa pörssisähkösopimuksista perustuu varttihintoihin.
– Voisin kuvitella, että siihen varttiin aika lailla siirryttäisiin, Salomaa sanoo STT:lle.
Jos kuluttaja haluaa seurata pörssisähkön hintoja, niitä on jatkossa 24 hinnan sijaan 96 hintaa vuorokaudessa, havainnollistaa Salomaa.
Hänen mukaansa kuluttajan ei välttämättä tarvitse tietää muutoksesta mitään.
– Mutta jos hän haluaa tarkkaan ohjata kulutustaan kaikkein edullisimmille ajankohdille, niin hänen kannattaa kiinnostua siitä siinä vaiheessa, kun muutos tulee voimaan.
Kun pörssisähkön hinnat vaihtuvat nykyistä tiheämmin, se tarjoaa kotitalouksille lisää mahdollisuuksia hyötyä kulutuksen ajoittamisesta halvempiin hetkiin. Samalla automaation merkitys kulutuksen optimoinnissa korostuu.
– Se, että onko aamun tunneilla ensimmäinen vartti halvempi kuin viimeinen vartti, voi olla aika stressaavaa käsipelillä seurattavaksi, Uusitalo toteaa.
Salomaa uskoo muutoksen painottavan automaation käyttöä niille, jotka haluavat ”hifistellä” sähkönkulutuksen ajoittamisella. Hänen mukaansa vaihtoehtona on toimia niin sanotusti suurin piirtein.
– Jos on esimerkiksi ohjannut lämminvesivaraajan lämmityksen alkamaan vaikka kello 22 tai 01, niin siihen kannattavuuteen tämä (varttihintojen tulo) ei välttämättä aiheuta kovin suurta muutosta.
Varttihintoihin siirtymisen taustalla on säästä riippuvan tuuli- ja aurinkovoiman lisääntyminen ja sähköntuotannon muuttuminen entistä vaihtelevammaksi. Tällöin sähkömarkkinat toimivat tehokkaammin, kun kaupankäyntijakso lyhenee 15 minuuttiin.
Uusitalon mukaan uudistus ei välttämättä näy pörssisähkön hinnassa nousuna tai laskuna.
Salomaa ennakoi muutoksen tasaavan pörssisähkön hintojen vaihtelua. Hän kertoo esimerkkinä, että jos vaikkapa aamulla kello 5–6 pörssisähkö maksaisi neljä senttiä kilowattitunnilta ja seuraavalla tunnilla seitsemän senttiä kilowattitunnilta, niin varttitasolla hintojen muutos tapahtuisi luultavasti loivemmin.
– Se ei olisi niin, että kello 6.00 hinta nousee kolmella sentillä, vaan se todennäköisesti tulisi pienempinä hyppäyksinä tuntien sisällä.