Poliisi vertaa ilma-aseen käyttöä patukan iskuun

Mielenosoitukset

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola vertaa poliisin sunnuntai-iltana käyttämää paineilma-asetta voimaltaan pampun iskuun.

– Sehän ei ole mikään kumiluoti tai tällainen. Se on hiukan vahvempi kuin patukka, Hakola sanoo STT:lle.

612.fi-ryhmittymää vastaan mielenosoituksen järjestäneen Vapaus pelissä -anarkistiryhmän mukaan poliisin kumiset ammukset osuivat yhtä ihmistä jalkaan ja toista silmään.

Silmävamman kärsinyt mies sanoi Svenska Ylen videolla, että ammus osui häntä maan kautta silmään.

– Tulin tuohon ja sanoin, että ”Immonen on mulkku”, niin kyttä ampui silmään. Maan kautta se kimposi, hän sanoi Svenska Ylelle.

Hakolan mukaan mies ei ole ollut poliisiin yhteydessä. Muita mielenosoituksissa loukkaantuneita ei ole poliisilla tiedossa.

– On täysin mahdollista, että ammus on saanut kimmokkeen. Täytyy sanoa, että siellä oli muutakin materiaalia ilmassa. Suurempi todennäköisyys oli saada varmaan kivestä siellä, Hakola sanoo.

Poliisi kertoi sunnuntai-iltana mielenosoittajien heitelleen virkavaltaa kivillä.

Paineilma-aseen käyttö mielenosoittajia vastaan tutkitaan. Tutkimuksen suorittavasta tahosta kerrotaan aamupäivän aikana lisää.

Poliisi kertoi sunnuntai-iltana ottaneensa kiinni 130 ihmistä. Hakolan mukaan kiinni otettuja on koko ajan päästetty pois.

– Jos joku on vielä kiinni, niin niitä on ihan muutamia henkilöitä.

Joistakin ihmisistä on tehty rikosilmoituksia. Hakolan mukaan rangaistusvaatimuksia on annettu muun muassa virkamiehen vastustamisesta, virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, niskoittelusta poliisia vastaan, vahingonteosta ja laittomasta naamioitumisesta.

Hakolan mukaan rikosilmoitusten kohteet ovat pääsääntöisesti anarkistiryhmän jäseniä.