Poliisi tutkii Huoltovarmuuskeskukseen kohdistunutta epäiltyä törkeää petosta – 1,3 miljoonan euron maksu on epäilyn mukaan ohjattu väärälle tilille

HVK:n mukaan on mahdollista, että joku on esiintynyt suojahansikastoimittajan työntekijänä ja näin maksu saatiin ohjattua väärälle tilille.

Helsingin poliisi tutkii Huoltovarmuuskeskukseen (HVK) kohdistunutta epäiltyä törkeää petosta. Kyse on 1,3 miljoonan euron suojahansikastilauksesta.

HVK:n mukaan on mahdollista, että tavarantoimittajan työntekijänä esiintynyt taho ohjasi maksun väärälle tilille. Maksusta saatiin HVK:n mukaan jäädytettyä merkittävä osa ja HVK:n tilille on palautettu yli miljoona euroa.

–  HVK:lle ei ole syntynyt tilanteessa taloudellista vahinkoa. Asiaa on selvitetty ripeästi ja hyvässä yhteistyössä HVK:n, tavarantoimittajan, poliisin ja pankkien kesken, sanoo tiedotteessa Huoltovarmuuskeskuksen hallintojohtaja Rain Mutka.

Tilatut terveydenhuollon käytössä tarvittavat suojainhansikkaat HVK kertoo saaneensa normaalisti.

Poliisin mukaan HVK tilasi 50 miljoonaa suojahansikasta ulkomaalaiselta yhtiöltä viime joulukuun alussa. Tilauksen jälkeen HVK sai laskutukseen liittyviä puheluita ja viestejä ja maksoi kolme laskua tammikuun alussa.

–  Maksun jälkeen tuli ilmi, että viestit maksusta eivät olleet tulleet oikealta yhtiön edustajalta. Joku oli ilmeisesti ottanut yhteyttä yrityksen edustajan nimissä. Maksu hansikkaista ohjautui näin ollen väärälle ulkomailla olevalle pankkitilille, sanoo tiedotteessa tutkinnanjohtaja Sampsa Marttila Helsingin poliisista.

Poliisin mukaan vaikuttaa siltä, että ulkopuolinen taho on saanut haltuunsa luottamuksellista tietoa HVK:n tilauksesta ja siihen liittyvästä maksuliikenteestä.

HVK on poliisin mukaan aiemmin käynyt ongelmitta kauppaa kyseisen suojahansikastoimittajan kanssa.

STT:n tavoittama tutkinnanjohtaja Marttila sanoo, että esitutkinta on niin alkuvaiheessa, ettei sitä voi tämän enempää kommentoida.

HVK:n viimekeväisistä maskikaupoista on käynnissä esitukinta keskusrikospoliisissa. Asiassa epäillään törkeää petosta ja törkeää rahanpesua.