Pidemmän aikavälin seuraukset huolettavat kiireellisyyttä vastustaneita
Perustuslain muutoksen kiireellisyyttä vastusti keskiviikon äänestyksessä vasemmistoliiton kansanedustajien lisäksi RKP:n Eva Biaudet. Vastustajat olisivat jättäneet muutoksen lepäämään ja seuraavan eduskunnan vahvistettavaksi.
Eduskunta päätti keskiviikkona, että perustuslakia muutetaan kiireellisesti luottamuksellisen viestin salaisuuden osalta. Tämä mahdollistaa tiedustelulakien säätämisen vielä ennen ensi kevään eduskuntavaaleja.
Muutoksen kiirehtimisen takana oli hyvin suuri enemmistö, 178 kansanedustajaa.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoi äänestyksen jälkeen yllättyneensä siitä, että kiireellisyys meni läpi näin suurella enemmistöllä.
– Olisin odottanut, että muissa eduskuntaryhmissä olisi ollut enemmän edustajia, jotka olisivat myös suhtautuneet kriittisesti kiireelliseen menettelyyn.
Anderssonin mielestä on tärkeää, että eduskunta itse huolehtii siitä, että perustuslain muuttamisen kynnys säilyy korkeana. Hänen mielestään huolestuttavaa on sekin, ettei seuraaviin vaaleihin ole edes pitkä aika, ja silti päädyttiin kiireellisyyteen.
Lakipaketin jatkokäsittelyltä Andersson toivoo, että keskustelua tiedustelulakien vaikutuksista käydään asiallisesti ja riittävästi.
– Minusta on ollut ristiriitaista, kun jotkut edustajat salikeskustelussa ovat antaneet kuvaa, ettei kenenkään tavallisen kansalaisen pidä huolehtia missään tapauksessa, että luottamuksellista viestiä loukataan. Kun tämä perustuslain muutoshan tehtiin juuri sen takia, ettei verkkotiedustelua tehtäessä voida aina taata kansalaisten luottamuksellisen viestin salaisuuden säilyttämistä.
Biaudet’n mielestä kiirehtimiselle ei ole esitetty riittäviä perusteita perustuslakivaliokunnan mietinnössä, jossa viitataan myös ulkoasiain-, puolustus- ja hallintovaliokuntien lausuntoihin.
– Perustuslain pykälä 10 (yksityiselämän suojasta) on hyvin ydintä perusoikeuksissamme, ja se on meidän kaikkien turvaksi. Kun olen lukenut perustusvaliokunnan mietinnön huolella, niin mielestäni se ei anna aihetta tällaiseen kiireellisyyteen, Biaudet arvioi STT:lle.
Tiedustelulakien kiirehtimistä on perusteltu muun muassa yleisellä turvallisuustilanteella sekä sillä, että Suomi on tällä hetkellä muiden maiden tiedustelutiedon varassa.