Tölli kiittelee laajaa yksimielisyyttä tiedustelulakien kiireellisyydestä – "Kestävä pohja erityislakien käsittelylle"
Eduskunnassa kirjattiin merkintä poliittiseen historiaan, kun perustuslakia päätettiin muuttaa kiireellisenä tiedustelulakien viemiseksi läpi nykyisessä eduskunnassa.
Menettelyä ei ole käytetty nykyisen perustuslain aikana ja sitä ennenkin hyvin harvoin. Eduskunnan pohjusti päätökseen keskustan kansanedustaja Tapani Tölli, joka on johtanut uudistusta varten perustettua parlamentaarista ryhmää.
Lopulta kiireellistä järjestystä jäi vastustamaan vain vasemmistoliitto.
Töllin mukaan olisi ollut tietenkin parempi, jos myös vasemmistoliitto olisi tullut kiireellisen menettelyn taakse. Hän muistuttaa kuitenkin, että vasemmistoliittokaan vastustanut esityksen sisältöä luottamuksellisen viestin suojaan puuttumisesta, vaan säätämistapaa.
– Ja se on minusta merkittävää, että tämä pohja oli näin yksimielinen.
Tölli muistuttaa, että jos asia olisi lykätty seuraaville valtiopäiville, niin se pitäisi hyväksyä siellä pilkkuakaan muuttamatta.
– Ja kun nyt on näin suuri yksimielisyys ja tämä tarve on todettu, niin ei ole mitään syytä nyt viivytellä. Varsinkin tai erityisesti kun meidän turvallisuusympäristömme on niin voimakkaasti muuttunut.
Töllin mukaan päätös luo kestävän pohjan erityislakien käsittelylle.
– Niitähän pitää nyt peilata tähän hyväksyttyyn perustuslakiin. Ja siinä on tiukat reunaehdot eri asioihin, muun muassa tähän tietoliikennetiedustelun kohdentamiseen.
Töllin mukaan kiireellinen menettely tarvitaan, koska uudistukselle on ollut tarve jo pitkään.
– Ja kun voi sanoa, että turvallisuusympäristömme muuttuu kaiken aikaa ja nopeasti, tässä ei ole syytä viivytellä.
Jos esitys olisi jäänyt lepäämään seuraaville valtiopäiville, uudistus olisi Töllin mukaan siirtynyt pitkälle vuoden 2020 puolelle. Uudelta eduskunnalta ja hallitukselta menee aikaa järjestäytymiseen ja moneen muuhun asiaan.
– Ja nämä erityislait menisivät tavallaan alkutekijöihin, ne eivät jää lepäämään.
Laajaa yksimielisyyttä haettaessa ei Töllin mukaan ole käyty kauppaa, ostettu tai myyty, vaan käyty läpi huolia, joita ryhmissä on noussut ja haettu niihin yhteistä ratkaisua.
Oleellista Töllin mukaan on se, että ratkaisuja on haettu yhdessä, koska kyseessä ei ole hallituksen ja opposition välinen eikä minkään puolueryhmittymän asia.
– Jota vielä kuvaa se, että vasemmistoliittokin on tämän itse asian takana. Se tässä välillä hämärtyy.
Tölli ei osaa vielä sanoa, mitä tiedustelulakien kiirellinen käsittely merkitsee soten käsittelylle perustuslakivaliokunnassa.
– Se riippuu paljon siitä, milloin tämä soten mietintöluonnos meille tulee.
Töllin mukaan asiat aikataulutetaan ja tiedustelulakeihin tartutaan välittömästi.
– Haasteellinen se (aikataulu) on, mutta edetään tilanteen mukaan.
Keväällä kansanedustajauransa päättävä Tölli on saanut yli puoluerajojen runsaasti kiitosta työstään tiedustelulakihankkeen parissa. Kun Töllin esitys kiireelliseksi julistamisesta meni salissa läpi, kättelijöitä riitti.
– Kyllähän se hyvältä tuntuu, mutta eihän tämmöistä saa kukaan yksinään, vaan kyllä sitä tehdään sittenkin yhdessä. Minun vanha esimieheni sanoi kauan sitten, että ”muistakaa pojat, että oma onnistuminen tulee vain yhteisen onnistumisen kautta”. Ja minusta tässäkin on näin.