Petri Roininen tuli ryminällä keskustaan – Mitä 60 vuotta täyttävä talousvaikuttaja aikoo seuraavaksi?
Matka jatkuu. 60 vuotta täyttävä Petri Roininen ei koe olevansa tienhaarassa vaan pikemminkin jatkamassa tutulla tiellä.
– Jos ajattelee niinistömäistä 75 vuoden eläkeikää, niin sitä ennen on neljät eduskuntavaalit, neljät kuntavaalit, neljät aluevaalit ja kahdeksan puoluekokousta.
Roininen on vaikuttanut keskustassa vasta reilun vuoden, mutta ehtinyt olla jo monessa mukana ja hankkia puolueväen luottamusta. Euroopan parlamentin vaaleissa hän sai 2757 ääntä. Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuun puolivälissä hän pyrki puolueen varapuheenjohtajaksi tulematta kuitenkaan valituksi.
– Olen äärimmäisen kiitollinen, että 558 puoluekokousedustajaa kannatti minua varapuheenjohtajaksi.
Vantaalla kasvanut ja Helsingissä asuva Roininen uskoo, että keskusta alkaa menestyä kun se löytää tavan puhutella koko maata, niin maaseutua kuin kaupunkejakin. Viestin on oltava kokonaisvaltainen.
Kasvun viesti on tällainen teema, ja Roininen onkin pitänyt sitä esillä aktiivisesti.
– Jos viimeisen kuudentoista vuoden aikana olisi ollut talouskasvua, nyt ei käytäisi keskustelua soteleikkauksista.
Kaiken keskiössä on kuitenkin oltava ihminen.
– Aivan sama, mikä politiikan osa-alue on kysymyksessä, sitä pitää katsoa ihmisen näkökulmasta. Nyt asioita katsotaan kovin usein järjestelmän näkökulmasta, Roininen pohtii.
– Esimerkiksi perussuomalaiset oli ihmisen näkökulmasta katsova puolue, mutta nyt siitä on tullut tavallaan valtionhoitajapuolue. Keskustalla on mahdollisuus ottaa ihmisen näkökulma omakseen uudelleen.
Keskustan paikka on suurten puolueiden ja hallituspuolueiden joukossa, Roininen korostaa. Kasvun lisäksi hän uskoo, että asuminen ja yrittäjyys ovat teemoja, jotka keskustan pitäisi ottaa paremmin omikseen.
Itsekin yrittäjä, Investors Housestakin tunnettu Roininen on johtanut Suomen Yrittäjien kasvu- ja kansainvälisyysvaliokuntaa jo seitsemän vuotta. Hän tuntee sektorin ja yritysten haasteet.
– Kaksi kolmesta yrittäjästä on yksinyrittäjiä. Ansiot ovat matalat, ja nyt hallitus vieläpä kiristää heidän verotustaan, suorastaan kurittaa yrittäjiä. Kasvuhakuisten yritysten määrä on puolittunut kymmenessä vuodessa, ja se on juurisyy talouden ongelmiin.
– Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on valtava riski. Samankokoinen, kuin jos ostaisi sijoitusasunnon. Jos maksaa työntekijästä vaikkapa sata tonnia vuodessa, ja jos tämän kanssa ei onnistu, niin sata tuhatta meni. Jos miettii vaihtoehtona sijoitusasunnon ostamista, se asunto on vielä vuoden päästäkin. Tällä tavalla moni ostaa mieluummin jotain passiivista kuin kehittää liiketoimintaa, Roininen harmittelee.
Kuntavaaleissa keskusta voisi tehdä asumisesta ison teeman.
– Kukaan ei ole koskaan kunnolla ottanut sitä kuntavaaleissa teemaksi. Asumisasiat kuitenkin ovat polarisoituneet. Kasvukeskuksissa asunnot ovat liian kalliita ja muuttotappioalueilla kauppa-arvo hiipuu hiipumistaan. Tähän tarvitaan tuoretta tulokulmaa. Asuminen puhuttelee kaikkia ihmisiä joka päivä.
Roininen kokee luonteenpiirteenään tietynlaisen ”maratoonarimaisen” tavoitteellisuuden. Hän on tehnyt monenlaisia, ei aina kovin helppoja asioita, mutta kova yrittäminen on tuottanut onnistumisia.
Erityisen tärkeä on tietysti perhe. Avioliitto on kestänyt 26 vuotta ja parilla on kaksi juuri aikuistunutta lasta.
Oppia lannistumattomuuteen tuli varmasti myös lapsuudenkodista Vantaan Hakunilasta.
– Isä on yksinhuoltajaäidin lapsi, Karjalan evakkoja. Kaikki jäi rajan taakse, ja elämä piti alkaa uudelleen tyhjästä.
Suomessa Roininen pitää erityisen hienona asiana mahdollisuuksien tasa-arvoa.
– Taustaani vasten arvostan sitä hirveästi. Mahdollisuuksien tasa-arvoa ei saa hukata, hän painottaa.
– Vaimoni on japanilainen, ja olen perehtynyt aika huolellakin 90-luvulta asti japanilaiseen yhteiskuntaan. Siellä on valtavan hienot piirteensä, mutta se on luokkayhteiskunta. Se, mihin sattuu syntymään, määrittelee hyvin pitkälle tulevaisuutta. Suomessa mahdollisuuksien tasa-arvo on aivan ykkösasioita.
Maratoonarimainen mies on oikeastikin maratoonari. Takana on kolme maratonia ja noin sata puolimaratonia, jotka hän on juossut kuudella vuosikymmenellä 1970-luvulta alkaen. Liikunta ei 60-vuotiaallakaan ole kadonnut mihinkään, vaan jokainen aamu Roinisella alkaa 10–15 minuutin kuntopiirillä.
Keskiviikon syntymäpäivä kuluu yhteiskunnallisesti aktiiviselle luonteelle sopivasti Porin SuomiAreenassa. Siellä hän juhlistaa merkkipäivää tarjoamalla vaalien ydinporukalle illallisen.
– Kun täytin 18, oli juhannuspäivä, ja nyt on SuomiAreena. Oikein mukavasti osui.