Perimä voi vaikuttaa siihen, sairastaako koronaviruksen lievänä vai vakavana – Tutkija päätti selvittää tärkeän kysymyksen

Koronavirus

Yksi viime aikojen isoista ihmettelyn aiheista on ollut se, miksi toiset sairastavat koronaviruksen lievänä ja toiset saavat vakavia oireita.

Tutkijoilla ei ole tähän vielä yksiselitteistä vastausta, mutta vahvoja arvailuja esimerkiksi geneettisten tekijöiden vaikutuksista on olemassa.

Suomen molekyylilääketieteen instituutin FIMM:n vanhempi tutkija Andrea Ganna aloitti hiljattain tutkimusryhmänsä kanssa kansainvälisen yhteistyöprojektin, jossa etsitään koronaviruspotilaiden DNA-näytteistä yhteyksiä sairastumisalttiuteen ja taudin vaikeusasteeseen.

– Hypoteesimme on, että yksilöiden genetiikka voi selittää vaihtelua koronaoireissa. Me haluamme etsiä potilaiden DNA:sta mutaatioita, jotka voisivat selittää sitä, miten vakava taudista tulee, Ganna kertoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Geenien avulla on tarkoitus löytää tietoa, joka auttaisi lääkäreitä valitsemaan potilaalle osuvimman hoidon. Tavoite on myös auttaa löytämään COVID-19-tautiin tehoavia lääkkeitä.

Gannan tutkimusryhmään kuuluvat Aoxing Liu, Mattia Cordioli, Sakari Jukarainen ja Mari Niemi.

Tutkimusryhmä on pyytänyt biopankkeja, sairaaloita ja tutkimuslaitoksia ympäri maailman toimittamaan dataa koronaviruspotilaiden DNA-näytteistä.

Yhteistyötahoja on jo löytynyt useita. Merkittävää yhteistyötä tehdään italialaisen Sienan yliopiston kanssa.

Sienan yliopiston tutkijat keräävät näytteitä yhdestätoista sairaalasta Pohjois-Italiassa. Ensimmäiset näytteet tulevat FIMM:iin kuukauden kuluessa.

– Usein tutkijat haluavat olla ensimmäisiä, jotka tekevät jonkin löydön ja pääsevät julkaisemaan sen. Tässä projektissa kaikki hakevat kuitenkin isompaa hyötyä, Ganna kertoo.