Pelastakaa Lapset: Ukrainassa kuollut ainakin 235 lasta – Mariupolin lapsiuhrit eivät mukana luvussa

Ukrainan sota

Ukrainan sodassa on menettänyt henkensä todistetusti ainakin 235 lasta, tiedotti kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö tiistaina.

Sodan lapsiuhrien todellinen määrä on järjestön mukaan selvästi tuota suurempi, sillä piiritetyssä Mariupolin kaupungissa kuolleet lapset eivät ole varmistettujen uhrien luvussa mukana.

Ukrainassa kuolleiden ja haavoittuneiden lasten tiedossa oleva yhteismäärä on nyt noin 600, kertoi Pelastakaa Lasten operatiivinen johtaja David Wright Ukrainassa pidetyssä virtuaalisessa lehdistötilaisuudessa.

Fyysisten vammojen lisäksi lasten mielenterveys joutuu Wrightin mukaan koville, kun he ovat joutuneet viettämään enimmillään 20 päivää yhtäjaksoisesti bunkkerissa.

–  Pyrimme toimittamaan lapsia varten sinne opetusmateriaalia, pelejä ja leluja. Lisäksi lähetämme vanhemmille opastustietoa siitä, miten traumaattisia kokemuksia kärsineitä lapsia on mahdollista auttaa, hän lisäsi.

Ukrainan sota on vaikuttanut erittäin laajasti maan lasten elämään: lapsista jopa kaksi kolmasosaa on joutunut jättämään kotinsa. Wrightin mukaan ukrainalaisista lapsista jo 2,9 miljoonaa on siirretty ulkomaille.

Hänen mukaansa länsimaiden asukkaat voivat rahalahjoitusten lisäksi auttaa Ukrainan lapsia sillä, että vaadimme länsimaissa hallituksia varmistamaan, että maihimme saapuneet ukrainalaiset lapset rekisteröidään. Näin on määrä varmistaa, että lapset kyetään ajan tullen palauttamaan kotimaahansa ja omaisilleen.

Sota-alueelle Pelastakaa Lapset toimittaa myös niin kutsuttuja traumapakkauksia (Trauma Kits). Ne jakaa väestölle Ukrainan hallinto. Pakkausten sisältöön lukeutuu muun muassa ensiaputarpeita haavoittumisten ja loukkaantumisten varalle.

Ensiapua tarvitseva on usein lapsi. Wrightin mukaan lapset ovat sotaoloissa erityisen alttiita vammoille, joita räjähdysten paineaalto aiheuttaa.

–  Lasten pää on suhteessa kehon kokoon suurempi kuin aikuisilla. Siksi lasten riski päävammoille on isompi kuin täysi-ikäisillä, lastenavun järjestön johtaja painotti.