Pekkariselta ilmastopoliittinen näpäytys vihreille: ”Ei” kaikelle ei ole oikea vastaus

”Suomella on halutessaan mahdollisuudet olla Euroopan edistyksellisin ilmastokysymyksen ratkaisuissa”
Ilmastonmuutos

80 prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä tulee fossiilisen energian käytöstä. Suunnan muuttaminen vaatii uusiutuvan energian nopeampaa nousua ja vauhtia kierrätystalouteen, eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) sanoo.

– Suomella on halutessaan mahdollisuudet olla Euroopan edistyksellisin ilmastokysymyksen ratkaisuissa, Pekkarinen linjaa kannanotossaan.

Pekkarinen huomauttaa, että fossiilisista polttoaineista eroon pääseminen edellyttää monipuolisia ratkaisuja energiapalettiin. Hän näpäyttää eritoten vihreitä paletin laajentamisen jarruttelusta.

– Erityisesti vihreiltä on kysyttävä juuri tänään mistä he tarvittavan puhtaan energian ottaisivat. Nyt vihreät sanovat ei ydinvoimalle ja vesivoiman lisäkäytölle. Eikä puutakaan pitäisi heidän mukaansa juuri käyttää. Ovatpa he nyttemmin vastustaneet eri puolilla Suomea myös uusia tuulivoimahankkeita. ”Ei” kaikelle ei voi olla oikea vastaus!

– Keskustelu uusiutuvasta energiasta on saatava uskottavalle uralle. Hiilen käyttö vihreiden ja kokoomuksen hallitsemassa Helsingissä on lopetettava nopeasti eikä vasta runsaan kymmenen vuoden kuluttua, Pekkarinen katsoo.

Varapuhemies toteaa, että Suomella on suhteellisesti koko maailman suurimpiin kuuluvat bioraaka-aineresurssit. Suomen metsien kasvun ja vuosittaisten hakkuiden erotus on suurempi kuin monien EU-maiden kaikki metsävarannot, hän lausuu.

Toisaalta Pekkarinen muistuttaa, että puuta pitää käyttää ensisijaisesti korkeimpien jalosteiden raaka-aineina.

– Teollisesti käytettävästä puusta kuitenkin lähes 50 prosenttia jää kuitenkin muuhun käyttöön. Tässä on uusiutuvan energian lisäämisen suurimmat mahdollisuudet.

Pekkarinen uskoo, että Suomella on erinomaiset mahdollisuudet nousta luontoa säästävän ja päästöttömän kiertotalouden mallimaaksi.

– Meillä on suuret mahdollisuudet lisätä myös tuuli- ja aurinkoenergiaa. Näiden alojen valtava teknologinen kehitys on vähentänyt tuulen ja aurinkoenergian vaatiman tuen lähes olemattomiin.