Pariisin ilmastoneuvotteluissa alkaa ratkaiseva viikko
Pariisin ilmastokokouksesta pitäisi puristaa kansainvälinen sopimus tämän viikon aikana. Viime viikolla alkaneiden neuvottelujen on määrä jatkua perjantaihin asti.
Tällä viikolla paikalla ovat ympäristöministerit, jotka hiovat sopimusta viikonloppuna syntyneen luonnoksen pohjalta. Useita keskeisiä kysymyksiä on jäänyt virkamiestason neuvotteluissa auki.
Isoimmat kiistanaiheet liittyvät ilmastotoimien rahoitukseen ja vastuunjakoon.
Suomesta paikalla on tällä viikolla ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
Hän neuvottelee Saksan-kollegansa kanssa EU:n puolesta ryhmässä, joka etsii ratkaisuja kehittyneiden ja kehittyvien maiden väliseen vastuunjakoon.
Ilmastoneuvotteluissa yritetään päästä eroon jaottelusta, joka perustuu 1990-luvulla tehtyyn kahtiajakoon teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä. Vain teollisuusmaille on asetettu velvoitteita.
Kehitysmaiden ryhmässä ovat muun muassa Kiina ja Intia, joiden elintaso on noussut valtavasti viime vuosikymmeninä.
Kiinan osuus maailman päästöistä on nykyisin jo yli viidennes, kun EU:n osuus on noin kymmenen prosenttia.
Ministeri Tiilikaisen mukaan vastuunjaosta on löydettävä nykyistä joustavampi menettely.
Tiilikaisen neuvotteluryhmää vetävät Singapore ja Brasilia, joka on viime vuosina profiloitunut omilla esityksillään joustavammasta vastuunjaosta.
Ryhmän tehtävänä on ratkaista, miten vastuunjako voitaisiin hoitaa sopimuksessa kauttaaltaan ja yksittäisissä kysymyksissä kuten ilmastorahoituksessa.
Kokouksen ydinkysymyksiin kuuluu myös se, miten maiden lupauksia seurataan. EU-maat ajavat viiden vuoden välein tapahtuvaa arviointia, joka mahdollistaa tavoitteiden nostamisen tarvittaessa.
Ympäristöjärjestöjen mielestä EU ei tähtää riittävän kunnianhimoiseen mekanismiin.
– Euroopan unioni puhuu viiden vuoden välein tapahtuvasta arvioinnista, mutta viime kädessä se ei tarkoita mitään. Se mitä todella tarvitsemme, on sitoumus siitä, että viiden vuoden välein maat tekevät enemmän, sanoi Greenpeacen edustaja Martin Kaiser Pariisissa.
– Isoin riski on, että lukitsemme kunnianhimomme seuraavaksi viideksitoista vuodeksi.