Pakkauksen kyljessä liehuva Suomen lippu johtaa usein harhaan – MTK kertoo, mikä takaa ruuan kotimaisuuden
Elintarvikkeella voi olla suomalainen nimi ja suomalaisittain brändätty visuaalinen ilme, vaikka tuote olisi valmistettu ulkomaisista raaka-aineista tai jopa kokonaan ulkomailla, muistuttaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.
– Yhä liian moni meistä luottaa siihen, että suomalaiselta kuulostava tuotenimi tai pakkauksen kyljessä liehuva Suomen lippu tarkoittaa ruuan kotimaista alkuperää. Näin ei kuitenkaan aina ole, muistuttaa MTK:n ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen tiedotteessa.
Kotimaisuuden takaavat vain viralliset alkuperämerkit: Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehtimerkki.
Hyvää Suomesta –merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja sen raaka-aineet ovat suomalaista alkuperää. Merkin saaminen ei ole mikään itsestäänselvyys ja sen käyttöä valvotaan tarkasti, jotta kuluttaja voi luottaa siihen, että tuote on oikeasti kotimainen.
Mitä Hyvää Suomesta -merkki tuotteessa kertoo?
- Grillimakkara tai -pihvi → suomalainen liha ja valmistus
- Grillijuusto → suomalainen maito ja suomalainen jalostus
- Valmissalaatti → kotimaiset kasvikset ja suomalainen pakkaaminen
Sirkkalehtimerkki on puolestaan tae siitä, että vihannes, marja, yrtti tai kukka on viljelty Suomessa ihan alusta loppuun saakka. Alkuperän lisäksi merkki kertoo myös laadusta, sillä vain ykkösluokan tuotteet saavat käyttää kyseistä merkkiä.
Vinkit juhannuksen kauppareissulle:
- Alkuperämerkki löytyy usein pakkauksen kannesta.
- Älä sekoita kotimaista nimeä ja alkuperää – suomalaiselta kuulostava nimi ei takaa kotimaista tuotetta.
- Kysy rohkeasti! Esimerkiksi toreilla kannattaa olla tarkkana, sillä myös irtomyynnissä olevista mansikoista tai perunoista tulee ilmoittaa tieto alkuperämaasta.