Suoraa puhetta kansanedustajilta: Alkoholilain uudistus romuttaa Alkon monopolin – "Armotonta sekoilua"
Keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska katsoo, että eduskunnan käsittelyssä oleva alkoholilain uudistus vaatisi laajemman keskustelun suomalaisesta alkoholipolitiikasta ja Alkon asemasta.
– Jos esitys menee näin, niin tämä tulee romuttamaan lopulta Alkon, Ovaska sanoi kansanedustajajoukon keskustelussa Politiikan jälkilöylyt -podcastissa.
Lakiuudistus on tuomassa ruokakauppoihin 8-prosenttiset, käymisteitse valmistetut alkoholijuomat. Ovaska ei usko, että valmistustaparajoite menee läpi EU-oikeudessa. Hän näkee, että myös tislausteitse valmistetut juomat päätyvät kauppoihin, ja pian myös viinit ja viinat.
– Armotonta sekoilua, Ovaska puuskahtaa hallituksen alkoholipoltiikasta.
– Hyvin epämääräinen esitys ja menee varmasti vielä EU-oikeuteen, hän toteaa.
SDP:n kansanedustaja Eveliina Heinäluoma myös sanoo, että lakiuudistus tulee ”haastamaan koko Alkon monopolin”.
– Ei ole sellaista tietä, että Alko olisi järkevää ylläpitää vain kovia viinoja varten, hän muistuttaa.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoo kannattavansa viinien tuomista ruokakauppoihin, mutta hallituksen lakiesitys on hänestä ”surullinen esimerkki poliittisesta härväyksestä”.
Kristillisdemokraatit vastustaa alkoholin myynnin vapauttamista, mitä kokoomus puolestaan ajaa. Nykyinen lakiesitys on siis kompromissi.
Harjanne tulkitsee, että kokoomuksessa luotetaan valmistustaparajoitteen kaatuvan EU-oikeudessa, jolloin asia ”korjaantuu” ja myös tislausteitse valmistetut alkoholijuomat pääsevät kauppoihin.
Nyt otetaan jännittäviä askelia, Harjanne sanoo.
– Kahdeksan pinnaa tuo käytännössä miedot viinit kauppoihin, jonka jälkeen se askel, pitäisikö loputkin viinit tuoda kauppoihin, käydään ihan eri asennosta.
Harjanteen mukaan vaivihkaisilla muutoksilla tehdään ”aika ratkaisevaa polkuriippuvuutta” suomalaiseen alkoholipolitiikkaan.
– Sen takia siitä olisi ihan hyvä puhua.
Heinäluoma muistuttaa, että kyseessä on punninta siitä, pitääkö osan suomalaisista saada alkoholia nykyistä helpommin vai tulisiko uudistus jättää tekemättä ja suojella esimerkiksi sellaisia lapsiperheitä, joille alkoholihaitat kasaantuvat.
– Itse en aseta korkeammalle sijalle sitä, että osan porukasta pitäisi saada helpommin alkoholia, hän toteaa.
Kansanedustaja Ville Valkonen (kok.) sen sijaan sanoo, että yhteiskunnallinen ajattelu lähtee kokoomuksella lähtee siitä, että rajoitetaan silloin, kun on erityisen painavat perusteet, mutta ”ei ikään kuin varmuuden vuoksi ja jonkun porukan suojelemiseksi rajoiteta kaikkien ihmisten elämää”.
Valkonen myöntää, että alkoholiongelmat aitoja ja vakavia. Työkaluja tähän ovat hänen mukaansa valistus ja päihdepalvelut sekä niitä tukevat viranomaispalvelut.
– Mutta se, että tietyllä joukolla on haasteita ja tietylle joukolle tulee ongelmia, ei tietenkään tarkoita sitä, että emme voisi millään tavalla puuttua muiden ihmisten (alkoholin) saatavuuden parantamiseen.
– Minun on vaikea nähdä suuria ongelmia, Valkonen sanoo alkoholilain uudistuksesta.