Ossi Martikainen soimaa keskustaa kansanvallan aliarvioimisesta – “terve järki sanoo, ettei paikka ole hallituksessa“

Keskusta

Kansanvallan aliarviointi ja typistynyt käsitys puolueen tehtävästä ovat keskustan pahimmat ongelmat, konkarivaikuttaja Ossi Martikainen kirjoittaa Suomenmaan blogissa.

– Kun puolue menettää vaalikauden aikana 40 prosenttia kannatuksestaan, vaaleissa lähes 40 prosenttia kansanedustajapaikoistaan, mikä (19 edustajapaikkaa) vastaa sentään 10 prosenttia koko eduskunnan kokoonpanosta, terve järki ja demokratian perusperiaatteet sanovat, ettei sen paikka ole hallituksessa.

Murskatappion jälkeen keskustan olisi Martikaisen mukaan pitänyt vetäytyä sivuun ja selvittää kurimukseensa johtaneet syyt.

Martikainen harmittelee, ettei puolueen johtajilta ole kuultu uskottavaa tilannearviota, vaikka juuri nyt olisi tarvetta terveelle ja reippaalle keskustelulle.

– Keskustan tärkein muodostus- ja yhdistymistekijä, aate, on painunut taka-alalle. Politiikalle etsitään päivänkohtaisia omaan elämänpiiriin liittyviä perusteita, joista sitten sanotaan, että ne ”ovat aina olleet keskustalle tärkeitä”.

Lisäksi puolue on Martikaisesta laiminlyönyt sitä työtä, jota vaikuttavien poliittisten ohjelmien laatiminen vaatii.

– Hyvän ohjelman pitää synnyttää kitkaa, vuorovaikutusta, vastalauseita, kerätä huomiota, hioutua, tuoda aloite omiin käsiin.

Keskustavaikuttaja toteaa, että vuosikymmeniä rakennettu moni-ilmeinen, lähestyttävä ja rouhea puoluekuva on päässyt katoamaan.

– Keskustan historiallisista identiteettitekijöistä korostuu toiminnassa nyt vain asianhoitajuus, joka on saanut kansalle vastenmielisen paremmin tietämisen muodon.

Martikainen uskoo, että puheenjohtaja Katri Kulmunin kenttäkierros antaa keskustasta ja Suomesta juhlapuheista poikkeavan kuvan.

– Kierros ehkä kertoo myös, ketkä ovat hylänneet keskustan ja miksi. Kierroksen kokemuksista voisi syntyä keskustan nousun siemenkin. Nyt pitäisi kuunnella eikä julistaa.

Kommentit (4)

 • Lukija23

  hallitukseem mänö olj porukan enemmistöm piätös, viksu piätös. opetelkoo oskukiiv vähitellen sissäestämmääv virolaes jussin kelepo neovvon: kun asijat om piätetty, pulinat poes.

  kerätköö osku ja kumppanit valtakunnav viisaeta miettimääm milviisii suomi ja koko eorooppa parraeten suahaan toepumaan kiinalaesen kulukutaovviv vaekutuksista, seoraoksista sekä seoroovistakiit taotiloesta!

  osku ja kumppanit: varatkee ämpärit lähtövalamiiks! jokkaenen suomalaenen kerätkööm parj sangollista mustikoeta elintarviketeollissuuvven tarpeisiin + omat mustikat tietyst lisäks!!! lämpimillä harjuloella mustikat paekotellel lähes kypsijä ovat.
  3.7.2020 kiiom mikko tammerforssin nuapurist

  • Lukija17

   Mitenkähän sitten savon kielellä muljaatellaan huumoria kun kannatus on 7-8% tietämillä. Ei naarata?

 • Mustikka

  Keskustan paikka ei ole ainakaan vihervasemmiston dominoimassa hallituksessa. Onko Vanhanen liian lepsu vastustamaan vihervasemmiston ajamaa tuhon politiikkaa. Korona epidemia on hoidettu hyvin, kun asiantuntijoilta on saatu hyvät ohjeet. Niitä julkisesti lukemalla hallitus on saanut suosiota, vaikkan alussa maskikaupoissa ja ulkomailta tulevien kohdalla tehtiin vakavia virheitä.

 • Lukija26

  Kannatus on se mitä vaaleissa on saatu . Gallupit kertovat vain sen missä se on tehty ? Keskusta on sitoutunut Hallitusyhteistyöhön (5) puoluueen nykyhallitukseen . Kantaen oman osuutensa sen Hallitusohjelman mukaisista tavoitteistaan ,vastaten myös siitä parhaiten onnistuneella tavalla yhdessä koko Hallituksen kanssa . ”Korona” on hoidettu tähän mennessä hyvin . Nyt alkaa syksyn väännöt talouden kuntoon saamiseksi, siinä Keskustapuolueella tulee olemaan keskeinen rooli , että myös sovittu Hallitusohjelma tulee pitämään . Luotan meidän hyviin ja kokeneisiin ministereihimme .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen