Orpo tapasi työmarkkinaosapuolet – Esillä miljardin säästävä eläkeuudistus
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) ja työmarkkinajohtajien tapaamisessa oli esillä muun muassa tuleva eläkeuudistus.
Orpo kertoi tapaamisen jälkeen medialle, että uudistuksen tulisi vahvistaa julkista taloutta 0,4 prosenttiyksikköä eli euroissa laskettuna noin miljardin euron edestä.
Se vastaisi hänen mukaansa melko tarkkaan työeläkemaksujen nousupainetta.
Aiemmin on puhuttu jopa kahdesta miljardista, mutta Orpon mukaan hallitus ei tässä kohtaa lähtenyt hakemaan kunnianhimoisempaa ratkaisua.
– Meillä on aika paljon näitä kunnianhimoisia hankkeita, hän sanoi Kesärannan portilla toimittajille.
Orpo oli kutsunut keskiviikkoaamuksi virka-asunnolleen Kesärantaan palkansaajapuolelta SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan, toimihenkilöiden STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan ja korkeakoulutettujen Akavan puheenjohtajan Maria Löfgrenin.
Työnantajia edustivat Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Orpo tapasi pääministerin tehtävässä työmarkkinajohtajien viisikon. Hänen mukaansa tapaamisia on tarkoitus jatkaa.
Hallituksen tavoiteaikataulu on, että eläkeuudistusta koskeva työ saataisiin valmiiksi vuoden 2025 tammikuun loppuun eli hallituskauden puolivälin kehysriiheen mennessä.
Aikataulu on Orpon mielestä tiukahko, mutta realistinen.
Pääministerin toiveena on, että työmarkkinajärjestöt valmistelevat esityksen tarvittavista toimista ja neuvottelevat sitten yhdessä hallituksen kanssa. Edellinen eläkeuudistus vuonna 2017 tehtiin pitkälti työmarkkinajärjestöjen voimin.
Hallitusohjelmaan on kuitenkin kirjattu, että hallitus sitoutuu tekemään päätökset yksin, jos järjestöt eivät yhdessä hallituksen kanssa löydä yhteisymmärrystä muutoksista tammikuuhun 2025 mennessä.
Pääministeri Orpo vakuuttaa, että hallitus aikoo aidosti kuulla työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä työelämän uudistuksien osalta.
– Kuten tunnettua, näistä on ristiriitoja. Halusin ennen kaikkea kuulla työmarkkinajärjestöiltä ja korostuneesti palkansaajapuolelta heidän tunnelmiaan ja saada palautetta siitä, miten prosessi menee. Ja itse vakuutin, että työryhmätyöskentely on aitoa kunkin lakihankkeen osalta.
Juttua täydennetty klo: 14:38.