Orpo: Eduskunnassa ei ole äärioikeistolaisia puolueita – "muun väittäminen on väärää"
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan eduskunnassa ei ole äärioikeistolaisia puolueita. Orpo vastasi kommentillaan vasemmistoliiton kansanedustajalle Mai Kivelälle, jonka mukaan hallitus muodostuu oikeiston ja äärioikeiston liittoumasta.
– Ja mitä hallituksen kokoonpanoon tulee, niin sanon sen vielä, edustaja Kivelä: tässä salissa ei ole äärioikeistolaisia puolueita, ei varmaan äärivasemmistolaisiakaan. Ei ole äärioikeistolaisia, Orpo sanoi, kun eduskunta kävi ajankohtaiskeskustelun yhdenvertaisuudesta, tasa-arvosta ja syrjimättömyydestä.
– Täällä on puolueita ja edustajia, jotka toimivat demokraattisen järjestelmän kautta, ja minusta muun väittäminen on väärää.
Orpon mukaan virheisiin ja rikkeisiin puututaan, ”niihin on puututtu ja niin tehdään jatkossakin”.
Rasismia tai väkivaltaa ei hallituksessa hyväksytä, Orpo sanoo.
– Hallitusta voi syyttää toki kaikesta, kun haluaa, mutta tuskin me olimme syyllisiä siihen, mikä tilanne oli viime keväänä, kun me neuvottelimme hallitusohjelmaa. Lisätään poliisien määrää, tehdään lukemattomia toimenpiteitä jengiytymisen, väkivaltarikollisuuden, rasismin kitkemiseksi. Tehtiin viime kesänä laaja ohjelma, jota pannaan toimeen tällä hetkellä, joka on täynnä erinomaisia toimenpiteitä, pääministeri luetteli.
Orpon mukaan rasistisista väkivaltatapauksista kärsinyt Oulu saa ”kaiken tarvitsemansa tuen, kaiken haluamansa tuen”.
– Poliisi on tiivistänyt toimintaansa huomattavasti Oulun suunnalla. Kun käyn vielä turvallisuusviranomaisten kanssa keskustelun, niin kaikki, mitä Oulun suunnalta toivotaan, otetaan vakavasti, ja näin pyritään toimimaan.
Oikeusministeri Leena Meri (ps.) sanoo, että hallitus on tehnyt ”valtavasti” esimerkiksi nuoriso- ja jengirikollisuuden torjumiseksi.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kysyi, voisivatko katujengeissä, skiniporukoissa tai äärioikeistolaisissa ryhmissä tehdyt rikokset olla koventamisperuste myös rikoslaissa.
Oikeusministeri Meren mukaan asia on tulossa jo tämän vuoden aikana eduskuntaan.
– Siinä on tarkoitus tehdä koventamisperusteeksi katujengirikollisuuteen liittyvä rikollisuus, nöyryyttävä tekotapa ja puuttua siihen, että käytetään hyväksi rikosvastuun ikärajan alle olevaa ihmistä.
Meri myös muistuttaa, että rikoslaissa on nyt jo kaikkien rikosten koventamisperusteena se, että rikos kohdistuu esimerkiksi rotuun, ihonväriin, syntyperään, vakaumukseen tai vammaisuuteen.
RKP:n tuore puheenjohtaja, Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz sanoo rasismin perustuvan usein pelkoon siitä, että joku ryhmä on toisenlainen kuin itse.
– Se perustuu usein puheeseen, joka on epäinhimillistävää. Puheet johtavat myös tekoihin. Sanoilla rakennamme todellisuutta. Siksi käsite ”vieraslaji” ei sovi ihmiseen, vaikka sen miten pukisi nokkeluuteen, Adlercreutz näpäyttää.
Perussuomalaisten toisen kauden kansanedustajan Ari Koponen aiheutti äskettäin kohun sosiaalisen median julkaisullaan.
– Vieraslaji saapuu pyytämättä ja yllättäen. Se leviää ja lisääntyy hallitsemattomasti, kunnes on levinnyt niin laajalle, että jättää alleen paikalliset lajit. Suomessa eritoten etelässä ongelma on jo suuri. Käykää talkoisiin lupiinien poistamiseksi, Koponen kirjoitti viestipalvelu X:ssä 13. kesäkuuta.