Oppositio perusteli välikysymystä talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisellä – Orpo: "Olemme pakotettuja käyttämään opposition raskainta välinettä"

Välikysymys

Kokoomuksen, perussuomalaisten, KD:n ja Liike Nytin eduskuntaryhmät jättävät välikysymyksen hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä.

Eduskuntaryhmien mielestä hallituksen talouspolitiikka ei ole hallitusohjelman mukaista. Niiden mukaan hallituksen politiikka vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, ylläpitää työttömyyttä ja johtaa veronkorotuksiin.

– Olemme pakotettuja käyttämään opposition raskainta välinettä, koska hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikka on mennyt täysin vastuuttomaksi. Hallitus ei voi siirtää työllisyystavoitettaan vuosikymmenen loppuun. Tämä on vastuun välttelyä ja sotkun sysäämistä seuraavien hallitusten siivottavaksi, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi ryhmien yhteisessä tiedotustilaisuudessa..

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan budjettiriihen odotukset olivat suuret, mutta tulokset heikot.

– Hallitus ei kyennyt tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämisestä, riittävistä työllisyyspäätöksistä ja kilpailukyvyn uskottavasta parantamisesta. Keinoja työllisyyden vahvistamiseksi kyllä on. Nyt olisi tarvittu hallitukselta tahtoa niiden toteuttamiseksi, Mykkänen toteaa.

– Suomalainen hyvinvointi voi rakentua vain suomalaiselle työlle. Hallitus ei toimillaan paranna työn ja yrittämisen edellytyksiä vaan rapauttaa niitä, sanoo puolestaan perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä on niinikään mukana työllisyysvälikysymyksessä,.

– Koska Marinin hallitus ei kyennyt budjettiriihessään tekemään työllisyyspäätöksiä, vaan jätti kaikkein tärkeimmät päätökset työryhmille, jotka eivät ole tähänkään saakka kyenneet esityksiä tekemään”, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoo.

Liike Nyt -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Hjallis Harkimo sanoo, että hallituksen työllisyystoimien ainoa varma asia on julkisen talouden lisäkulut.

– Yritykset pitää saada kasvuun ja työnteko kannattavaksi. Suomeen syntyy oikeita työpaikkoja vain niin, että pienet ja keskisuuret yritykset kasvavat, investoivat ja palkkaavat lisää väkeä. Yritysten verotus uusiksi, paikallinen sopiminen kuntoon ja kotitalousvähennykseen panostusta.

Kokoomus ilmoitti syyskuun alussa jättävänsä välikysymyksen, mikäli hallitus ei pysty budjettiriihessä tekemään päätöksiä velkakierteen pysäyttämiseksi, uudesta työllisyystavoitteesta ja ratkaisuista kilpailukyvyn parantamiseksi.

Muut oppositioryhmät päättivät yhtyä välikysymykseen hallituksen budjettiriihen jälkeen.

Opposition välikysymys koostuu kahdeksasta kysymyksestä. Oppositio haluaa muun muassa tietää, että aikooko hallitus ryhtyä noudattamaan oman ohjelmansa talous- ja työllisyyspolitiikan kirjauksia vaalikauden aikana ja millä keinoin hallitus varmistaa, ettei Suomen verotus nouse ja kilpailukyky heikkene verrattuna keskeisiin kilpailijamaihin.

Lisäksi oppositio kysyy, miten hallitus kokee parlamentarismin toteutuvan ilman voimassa olevaa hallitusohjelmaa, kun hallitusohjelman keskeiset tavoitteet eivät enää ole voimassa.

Välikysymys on vähintään 20 kansanedustajan hallitukselle osoittama kysymys, jonka tarkoituksena on mitata valtioneuvoston tai ministerin nauttima luottamus.