OP: Suomen talous kasvuryöpsähdyksen kynnyksellä – tänä vuonna 3,3 ja ensi vuonna 3 prosenttia

Vauhti hiipuu taas ensi vuonna.
Talous

Suomen talous lähtee voimakkaaseen nousuun tänä ja ensi vuonna, ennustaa OP. Pankin ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 3,3 prosenttia ja ensi vuonna 3 prosenttia.

Ennuste on korkeampi kuin valtiovarainministeriön ennakoima 2,6 prosentin kasvutahti tälle vuodelle.

OP:n ekonomistit arvioivat, että kasvuryöpsähdys johtuu kotitalouksista, joiden kuluttamat palvelut elpyvät nopeasti. Palvelut toipuvat ennusteen mukaan aiemmalle kasvutrendilleen ensi talvena.

Kasvupyrähdys alkaa laantua ensi vuonna, jolloin palataan koronaa edeltäneelle verkkaisemmalle kasvu-uralle.

–  Lähiaikojen vahvat kasvuluvut kertovat rivakasta palautumisesta kohti koronakriisiä edeltänyttä tilannetta. Ripeä toipuminen voi aiheuttaa pullonkauloja, mutta ylikuumenemisesta voidaan alkaa puhua vasta silloin, jos vahva kasvujakso pitkittyisi, sanoo OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen tiedotteessa.

Kotitalouksien säästämisaste nousi viime vuonna 5,7 prosenttiin ja säästöjä kertyi kuusi miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2019. Pandemian laantuessa säästämisaste laskee nopeasti. Säästöt kanavoituvat OP:n arvion mukaan moniin kohteisiin, kuten pitkäaikaisiin sijoituksiin, asuntoihin ja mökkeihin.

Maailmalla koronapandemian vaikutus talouskehitykseen on lieventynyt, vaikka pandemia yhä riehuu monessa maassa.

Vahvimmin elpyy Yhdysvallat. Ensi vuonna euroalueen talouskasvu ei juuri poikkea Yhdysvaltain kasvusta ja myös ero Kiinan talouskasvuun on poikkeuksellisen pieni, ennustaa OP.

Kasvuspurtti laantuu maailmallakin, kun taloudet saavuttavat aiemman kasvutrendinsä.

–  Keskuspankit ovat ilmoittaneet jatkavansa elvytystä vahvasta kasvunäkymästä huolimatta, mutta vahva elpyminen kuitenkin haastaa kiristämään rahapolitiikkaa. Yhdysvalloissa paineet rahapolitiikan kiristämiselle ovat paljon suuremmat kuin euroalueella. Tällä hetkellä 12 kuukauden euriborin odotetaan nousevan positiiviseksi kuitenkin vasta noin 3 vuoden päästä, arvioi senioriekonomisti Tomi Kortela.