Oletko siirtynyt etätöihin? – Näin vältät tuntuvat mätkyt ensi vuonna

Verotus

Verohallinto kannustaa etätöihin siirtyneitä kiinnittämään huomiota verokortilla oleviin vähennyksiin. Etätöiden takia monella jää tältä vuodelta kodin ja työpaikan välisten matkojen vähennykset saamatta.

– Jos matkakuluja on tämän vuoden verokortilla ja tekeekin pääasiassa etätöitä, kannattaa verokortti pikaisesti päivittää. Vähennysten pois jääminen voi nostaa veroprosenttia, mutta kun muutosverokortin tekee nyt, nousu jakaantuu tasaisesti loppuvuodelle. Jos verokorttia ei nyt päivitä, ensi vuonna voi odottaa tuntuvatkin mätkyt, ylitarkastaja Päivi Ylitalo sanoo tiedotteessa.  

Matkakulujen omavastuu on 750 euroa. Jos kuluja kertyy omavastuuosuutta enemmän, kodin ja työpaikan välisten matkojen kuluja voi ilmoittaa verotuksessa ja saada niistä verovähennystä. Matkakuluja voi vähentää verotuksessa 7000 euroon asti.

Viime vuonna vähennyksiin oikeuttavia kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja oli noin 800 000 palkansaajalla. Verohallinnon arvion mukaan tilanne on tänä vuonna oleellisesti toisenlainen.

Etätyöläinen voi kuitenkin vähentää verotuksessa sellaisia työstä koituvia kuluja, joita työnantaja ei korvaa.

Näitä tulonhankkimiskuluja ovat muun muassa tietoliikennekulut, tietokoneen oheislaitteiden kulut ja työhuonevähennys.

Esimerkiksi tietoliikennekulujen kustannuksista voi vähentää puolet, jos yhteyttä käyttää osittain työkäytössä. Työhuonevähennys on 900 euroa, jos etätöissä ahertaa yli puolet vuoden työpäivistä.

Jokainen palkansaaja saa automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Menoja tarvitsee ilmoittaa vain, jos kustannukset ylittävät rajan.